Bij het Amsterdamse gerechtshof dient deze week het hoger beroep tegen Benaouf A., één van de hoofdrolspelers in de ‘Mocro War’. Benaouf werd eerder door de rechtbank tot 10 jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op Najib Bouhbouh in Antwerpen. Tijdens de zitting zat Benaouf op zijn praatstoel: ‘ik ben het zat, ik wil mijn naam zuiveren.’
Door Vincent Verweij
De zaak draait om de liquidatie van Najib BouhBouh (foto rechts), een jeugdvriend van Gwenette Martha, die op 18 oktober 2012 werd doodgeschoten in Antwerpen. De rechtbank zag voldoende bewijs dat Benaouf A. op de dag van de liquidatie aanwezig was in een gehuurde BMW en als tussenpersoon gefungeerd had.
Onschuldig
Maar Benaouf heeft een andere lezing over de aanslag. Daar heeft hij namelijk niets mee te maken: ‘ik ben onschuldig’. Het Openbaar Ministerie voert tijdens het hoger beroep nieuw bewijs aan in de vorm van emails die via een versleutelde Blackberry werden gewisseld tussen de vermeende handlangers van Benaouf. Het NFI wist die Blackberry’s te kraken. Daarin maken zijn handlangers zich zorgen over de BMW die gebruikt is bij de liquidatie van Boubouh. Die zou te linken zijn aan ‘het hoofd’, waarmee volgens Justitie Benaouf A. wordt bedoeld. Maar volgens Benaouf is dat onzin: ‘Ik wordt nooit ‘hoofd’ genoemd. Dat is een beledigende term in het Marokkaans. Ik weet dat El Mayouri weleens zo genoemd werd, omdat hij een punthoofd had, een soort waterhoofd, maar ik niet’. El Mayouri werd in 2014 geliquideerd.
Andere wereld
Dat hij over meerdere auto’s beschikte, die hij soms gewoon ongevraagd van vrienden leende, vonden de rechters maar vreemd. Benaouf niet. Na de aanslag in de Staatsliedenbuurt in 2012 werd het hem te heet onder de voeten, zo vertelde hij. Hij dook onder in een huis in Turnhout en bij zijn zus in Eindhoven. Intussen gingen de zaken door. Benaouf wisselde voortdurend van auto en had ‘5 á 6’ mobiele telefoons in bezit. Zo ging dat in zijn wereld. ‘U leeft natuurlijk in een andere wereld’, hield hij de rechters voor.
Voorzitter Boumans stelde vanuit haar wereld hele logische en directe vragen aan Benaouf, die hij niet allemaal even direct beantwoordde. Zo vroeg ze: ‘Waar verdiende u eigenlijk uw centen mee?’ Benaouf glimlachend: ‘Daar wil ik geen antwoord op geven’. Ook beperkte Boumans zich niet tot de moord in Antwerpen en kwam de schietpartij in de Staatsliedenbuurt regelmatig ter sprake.
Voorzitter: El Yazidi en Lkorf zijn bij die aanslag omgekomen. Weet u waarom die twee omgelegd zijn?
Benaouf: Daar wil ik geen antwoord op geven.
Voorzitter: Hoeveel mensen zaten er eigenlijk in de Range Rover tijdens de schietpartij in de Staatsliedenbuurt?
Benaouf: We zaten met zijn drieën in de auto, er was geen vierde persoon bij.
NFI
’s Middags werd een deskundige van het NFI gehoord, die niet herkenbaar in de zaal wilde verschijnen. Zij kraakte de Blackberry, die tot voor kort onkraakbaar werd geacht. Omdat de onderwereld grote belangstelling heeft voor de mogelijkheden om beveiligde telefoons uit te lezen, vreesde de vrouw voor haar veiligheid. Het hof besloot dat zij achter gesloten deuren mocht worden gehoord en dat verdachte Benaouf haar niet mocht zien. Die besloot daarop maar beter terug te gaan naar zijn cel in Rotterdam. Morgen gaat de zitting verder met het requisitoir van de advocaat-generaal.
Zie ook: