Bende autokloners opgerold

De bovenregionale recherche Zuid-West heeft een criminele organisatie opgerold die auto’s kloonde en ze via Marktplaats doorverkocht. Er zijn tien verdachten aangehouden op verdenking van diefstal en heling van personenauto’s, oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De aanleiding voor het onderzoek was dat meerdere mensen verspreid over heel Nederland een bericht van de Belastingdienst kregen dat hun auto was verkocht terwijl die gewoon voor de deur stond. Dat was mogelijk doordat gestolen auto’s op professionele wijze werden voorzien van de identiteit van een niet gestolen maar al wel bestaande auto. De verdachten beschikten over apart gereedschap om auto’s van bepaalde merken te stelen en over instrumenten om autosloten uit te lezen zodat die konden worden nagemaakt. De leden van de groep hadden ook spullen om startonderbrekers te omzeilen. Op professionele manier werden de auto’s omgekat waarbij de gegevens van andere auto’s waren gedupliceerd.

De “duplo-auto” kwam vervolgens op Marktplaats te staan om te worden verkocht. De kopers van de duplo-auto’s waren te goeder trouw maar raakten wel hun auto kwijt na ontdekking. De slachtoffers waren hun auto en hun betaalde geld kwijt Van de verkopers was geen spoor meer te bekennen.

De politie heeft tijdens dit onderzoek 40 gestolen personenauto’s in beslag genomen van onder andere de merken Volkswagen, Seat, Audi, Skoda, BMW en Mercedes. Verder zijn er een kentekenpers, valse en gestolen kentekenbewijzen, valse kentekenplaten, auto serviceboekjes, gestolen auto-onderdelen, tienduizenden euro’s, valse en blanco autosleutels in beslag genomen. Bij doorzoekingen vanmorgen in in woningen in onder andere Ridderkerk en Rotterdam en een garage in Schiedam zijn spelcomputers, een servies van 30.000 euro, horloges, sieraden, beelden, flatscreens, een thuisbioscoop, beelden en een geldbedrag van een paar duizend euro in beslag genomen.

Politie en justitie denken dat de verdachten tonnen hebben verdiend. Het bureau ontnemingswetgeving openbaar ministerie gaat proberen het wederrechterlijk genoten voordeel te ontnemen.