‘Beschoten coffeeshops niet meer dichtgetimmerd’

De gemeente Amsterdam timmert voortaan beschoten coffeeshops niet meer zomaar dicht. Dat schrijft Het Parool. Voorwaarde is dat eigenaren beloven informatie te delen en toezeggen hun zaak na een schietpartij zelf een week te sluiten voor onderzoek.

Drie maanden

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft dat volgens Het Parool besloten na overleg met de Bond van Cannabisdetaillisten en de advocaten van coffeeshophouders van wie zaken zijn beschoten. Afgelopen jaar zijn in Amsterdam zeker tien coffeeshops beschoten. Voorheen kwam dat maar af en toe voor.

Het beleid van de burgemeester is tot nu toe om beschoten coffeeshops uit oogpunt van veiligheid van omwonenden en de openbare orde voor onbepaalde tijd – maar meestal voor drie maanden – te sluiten.

Relatie

De gemeente stelt dat ‘niet kan worden uitgesloten dat er een relatie is tussen de uitvoering van het sluitingenbeleid en de toename van het aantal beschietingen.’

Alle 174 coffeeshophouders in Amsterdam krijgen tot 1 december de kans een overeenkomst te tekenen die inhoudt dat zij alle relevante informatie met de politie zullen delen. Dat moeten ze ook over andere zaken, bijvoorbeeld als er zich een ernstig conflict in hun omgeving voordoet. Ook moeten de zaken beschikken over goede camerabeveiliging.