Beslag gelegd op miljoenen van ‘machinehandelaar’

FIOD en politie hebben bij een internationaal witwasonderzoek voor meer dan 10 miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed, banktegoeden, contact geld en horloges. Een 60-jarige man uit Heusden is aangehouden als verdachte.

Drugstransporten

Hoewel de verdachte woonachtig is in Heusden, verblijft hij in Rosmalen. Hij wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld sinds 2002. Hij is eerder veroordeeld voor het faciliteren van drugstransporten voor criminele organisaties. Hierbij gebruikte hij rechtspersonen in diverse landen die ogenschijnlijk legale activiteiten ontplooiden.

Dekmantel

De personen in de verschillende landen zouden zich bezighouden met in- en verkoop van gereedschap zoals haspels, boorkoppen en asfaltschredders. Deze dienden vermoedelijk als dekmantel voor drugshandel. Daarnaast werden opbrengsten uit handel in verdovende middelen gepresenteerd als opbrengsten uit legale handelsactiviteiten.

Internationaal netwerk

De vermoedelijke criminele opbrengsten zijn vanaf 2004 ondergebracht bij trustkantoren in het buiteland en rechtspersonen in onder andere de Verenigde Arabische Emiraten, Liechtenstein, Montenegro en Zwitserland. Autoriteiten hebben 25 bedrijfspanden en woningen onderzocht in Nederland, Montenegro, Liechtenstein, Spanje en Zwitserland doorzocht.

Geen geld

Het OM meent dat de verdachte op papier deed lijken alsof hij niet over het geld kon beschikken, maar het vermoeden is dat hij achter de schermen aan de touwtjes trok. Met de gelden werden onder andere investeringen gedaan in bedrijven en onroerend goed aangekocht.

Het onderzoek naar de handen en wandel van de man zal nog zeker een jaar in beslag nemen.