Beslag op onroerend goed ABN-bankier

Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op onroerend goed dat aan een bankier van ABN Amro Clearing Bank (AACB) wordt gelinkt. Hij zou voor miljoenen euro’s aan belasting hebben ontdoken. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

Partrust

De 52-jarige Willem V. zou ook een belangrijke rol hebben gespeeld bij piramidefonds Partrust dat in 2009 met grootschalige fraude in het nieuws kwam. V. had een vooraanstaande positie binnen AACB. Hij had een volmacht om namens AACB wereldwijd in effecten te handelen. AACB is een prominente speler in de effectenhandel.

Welstand

Puttenaar V. was geen topbankier maar verkeerde in grote welstand. Hij schafte zonder hypotheek twee villa’s aan en deed investeringen in verschillende recreatieparken. Eind vorig jaar heeft V. extra vastgoed gekocht voor in totaal 4,6 miljoen euro.

Nevenactiviteiten

De zaak ligt heel gevoelig voor de ABN dat opnieuw naar de beurs wil. Na fraudes in Dubai blijkt de bank opnieuw onvoldoende oog te hebben voor nevenactiviteiten van een medewerker. Zo had V. Antilliaanse nv zonder dat ABN Amro dat wist. Kennelijk werkt de meldplicht van medewerkers en de controle daarop onvoldoende. V. leidde een dubbelleven.

30 miljoen

Belastingdienst en Openbaar Ministerie proberen nu achtergrond van de geldstromen rond V. in kaart te brengen. Een spoor leidt naar Partrust. V.  zou vermoedelijke via Scarlet Holding, een dochter van Scarlet Caribbean Investments op Curaçao, betrokken zijn bij Partrust en een grote rol achter de schermen bij Partrust hebben gespeeld. Beleggers raakten 30 miljoen euro kwijt.