Best betaalde agent maakte ook 150.000 winst op woning

Bernard Welten (64) kreeg jarenlang kritiek omdat hij in de ogen van velen bij de politie exorbitant veel verdiende. Nu blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad dat hij bij de verkoop van zijn deels door de politie gefinancierde villa 150.000 euro winst maakte. De politie boekte het verlies af.

Groningen

Bernard Welten begon zijn carrière bij de politie in Amsterdam waar hij tijdens de IRT-affaire opklom tot recherchechef. Daarna vertrok hij naar Groningen om korpschef te worden. In 2004 keerde hij terug naar Amsterdam waar hij korpschef werd, tegen een salaris dat uit zou groeien tot 260.000 euro, zonder toeslagen. Hij nam zijn intrek in een vrijstaande villa buiten Amsterdam, in het Zuid-Hollandse Warmond.

Adviezen

Een deel van die villa werd eigendom van de politie. Welten bedong dat de politie een 37/100ste deel van zijn woning zou kopen omdat woningen in het westen duurder zijn. De politie betaalde 480.000 euro, en bovendien vanaf de dag van aankoop jaarlijks aan de kosten van onderhoud.

In 2017 kwam Welten tot een overeenkomst voor een vertrek bij de politie, om zeker drie jaar als freelance adviseur – van de politie – tegen hoge vergoeding adviezen te gaan geven. Hij bleef wonen in Warmond en koos ervoor het deel van de villa dat de politie in eigendom had over te nemen. Dat deed hij tegen een lagere prijs dan die van de markt omdat met de “waarde bewoond” werd gerekend.

‘Transparant’

Afgelopen maandag verkocht Welten de villa. Daarbij werd wél marktconform afgerekend, wat hem op dat deel van de woning 150.000 euro winst opleverde. Met aftrek van kosten houdt hij daar ruim 138.000 euro aan over, blijkt uit berekeningen van het Algemeen Dagblad.

Welten ontkent tegen de krant met klem via zijn woning een gouden handdruk te hebben gekregen. Hij zegt dat alles ’transparant’ is verlopen.