Beste bajes op Isla Margarita?

Joran van der Sloot zucht in een ijskoude cel in de afgelegen Challapalca-gevangenis in Peru, zonder twijfel de slechtste bajes van het land, dat toch al niet bekendstaat om het comfortabele gevangenisleven. Maar Zuid-Amerika kent ook voordeliger detentiecentra.

Hoewel voordelig, overal geldt wel dat geld of werken voor geld een uitgangspunt voor zitcomfort is. Hieronder een lijstje met opmerkelijke verhalen.

5. La Picota is een maximum security gevangenis in Bogotá, Colombia. Onlangs lekte een video uit waarbij gedetineerden een concert bijwoonden van een groepje muzikanten. Het leidde tot publieke verontwaardiging, vooral omdat deze feestjes regelmatig georganiseerd zouden worden door Emilio Tapia, een ambtenaar die voor miljoenen de staat oplichtte. Ze organiseren in La Picota ook illegale bokswedstrijdjes.

4. San Jose El Alto in Queretaro, Mexico, stond tussen 2003 en 2009 bekend als de Mexicaanse gevangenis met ongekende mogelijkheden. Gevangenen en personeel liepen gezellig door elkaar. Drugs, drank en prostituees waren vrij toegankelijk. Er werden zelfs rodeos en stierengevechten georganiseerd. Wie niet meedeed ging in de isolatie, zo was het verhaal.

3. In de Nationale Gevangenis van Marcaibo, Venezuela vierde men in 2102 de naamdag van de beschermvrouwe van de gedetineerden, de Heilige Maria van de Genade uitbundig met een driedaags feest, verschillende optredens, rookmachine, vuurwerk. Er werden vijf koeien en 15 varkens geslacht. Ook waren 40 dozen whiskey 200 dozen of beer ingevoerd, naast de drugs. Er was een hoeren-wedstrijd waar gedetineerden konden wedijveren wie de beste prosituee naar binnen had gebracht. De laatste dag wierp een kleine schaduw over het evenement, een gedetineerde die zonder betalen naar binnen wilde glippen. Overigens staat La Sabaneta ook bekend om schietpartijen die er regelmatig voor vele doden zorgen.

2. San Antonio op Isla Margarita (foto boven) is in Venezuela een begrip. Om het geweld te beteugelen liet de directie daar onder meer een zwembad bouwen en een nachtclub inrichten. Er waren in 2011 zelfs vier zwembaden, regelmatige barbecue-feesten. Prostituees, eten, drinken en drugs zijn, tegen betaling vrij verkrijgbaar. Plaatselijke hanengevechten leveren veel geld en publiciteit op omdat ook veel eilandbewoners erop afkomen.

1. De Gouden Cel van Pablo Escobar. Toen Pablo Escobar zich in 1991 vrijwillig aangaf aan de Colombiaanse autoriteiten was een goede huisvesting één van de voorwaarden in zijn pakket. Samen met acht lijfwachten trok hij in een luxegevangenis met aparte kamers voor gaming, een fitnessruimte, een waterval, een voetbalveld en een eigen kookstaf. Verder waren er genoeg communicatiemiddelen om de operatie van het Medellín-kartel voort te zetten. Feesten met genodigden waren er natuurlijk volop. Op zekere dag liep het voetbal wat uit de hand toen er met het hoofd van een concurrent weer gespeeld. Escobar werd overigens in 1993 door de politie doodgeschoten toen hij weer op vrije voeten was.