Betalen aan zware jongens met een hesje

De NRC pakt zaterdag uit met een lang verhaal vol details over Bandidos MC, de club die het Openbaar Ministerie door de rechter wil laten verbieden. De krant citeert uit het politiedossier in de lopende zaak over de Limburgse tak, naar afpersing en wapenhandel.

Geen aanhang

Hoofdpersonen zijn naast president Harrie Ramakers, Marco H. (49) uit Geleen, de vice-president, Jeremy R. (29) uit het Duitse Selfkant, zoon van Ramakers en Karel V. (52) uit Valkenswaard. Het Limburgse Openbaar Ministerie vervolgd vrijwel de hele Limburgse afdeling van de Bandidos. Dat is tegelijk het leeuwendeel van de club in Nederland die verder in  het land, bijna geen aanhang kent.

Loyaliteit

Het “Dossier Kievit” zal de onderbouwing vormen voor de civiele procedure die het OM heeft ingezet om de MC te verbieden. Het staat bol van processen-verbaal die volgens de recherche de bedreigingen en afpersingen beschrijven. Ook komt de verplichte loyaliteit naar voren tussen de leden. Als Bandidos-leden ruzie maken met zakenpartners of cafébezoekers komen ook de andere leden op de koffie. Een makelaar werd door drie Bandidos toegesproken in een McDonald’s over een vermeende schuld. Geld heeft hij niet maar hij doet afstand van zijn Rolex en zijn Mercedes.

Aangifte of niet?

De politie belt meermaals met verdachte Karel V. die zegt dat hij ‘de spullen’ wel wil terugbrengen maar alleen als hij niet wordt aangehouden. De officier van justitie besluit dat als de makelaar geen aangifte doet Karel V. niet zal worden vervolgd. Bandido Karel V. belt daarop naar de makelaar: ‘Luister eens jong. Hoe wou jij aangifte doen, ik had toch met jou een afspraak’, zegt Karel, over de tap. Hij zal alléén de auto terugbrengen. De makelaar stemt in en geeft de telefoon door aan de agent met wie Karel al eerder had gebeld. Karel deelt mee dat hij de Rolex houdt. De agent vindt dat goed: ‘Luister als hij dat vindt en jij mag die hebben, ik heb er geen moeite mee’, staat op de tap.

Schutting scheef

Steeds zijn er conflicten, in het dossier, die alleen kunnen worden opgelost door geld aan een delegatie van zware jongens met een hesje te betalen. Een aannemer plaatst plaatst een schutting voor een Bandido maar die V. weigert te betalen omdat de schutting scheef zou staan. Als de aannemer zijn geld eist legt een Bandido hem een boete van 50.000 euro op.

De politie hoort Karel V. in de auto zeggen dat als de aannemer niet op tijd betaalt: ‘Slaan we zijn benen gewoon kapot.’ In een ander geval slaan Karel V. en een andere Bandido een man in elkaar voor de ogen van de kinderen van die andere Bandido. ‘Pappa heeft hem goed op de grond geslagen’, constateert een zoontje. ‘Die man had opa uitgescholden’, legt Karel V. uit.

Harrie R. en vicepresident Marco H. waren vroeger lid van de Nomads in Limburg, een supportclub van de Hells Angels. Ze waren in 2004 in het plaatselijke clubhuis toen daar drie Nomads werden doodgeschoten. Ze kregen vrijspraak omdat het gerechtshof niet helder kreeg wie de kogels had afgevuurd.

Schijters

De politie in Limburg is de afgelopen behoorlijk zenuwachtig geweest over spanningen tussen Bandidos en Hells Angels, omdat de Bandidos zich erg agressief opstelden en vechtpartijen ontstonden. Er zijn noodverordeningen uitgegeven en soms vlogen er hele dagen helikopters boven het pittoreske Zuid-Limburg.

De Bandidos hebben geen hoge dunk van de vechtcapaciteiten van de plaatselijke Hells Angels en hebben daarover onderling een grote mond. William V. wil op een dag in het Brabantse Valkenswaard in zijn eentje vijf Hells Angels te lijf gaan, als hij deze groep toevallig ontmoet. De Angels deinzen terug. ‘Wat een schijters’, is later het commentaar van president Harrie Ramakers over een de telefoon, ‘strontbroeken’.

Volgens de NRC maakt Harrie Ramakers (52) absoluut de dienst uit bij de Bandidos, zo moeten leden aan hem toestemming vragen als ze hun clubhesje willen dragen in een vreemde stad.

Alle berichten over de Bandidos.