Nieuwe poging OM verbieden MC

Wetshandhaving is beleid is pr. Voor het initiatief van het Openbaar Ministerie om de Bandidos te verbieden had de communicatiestaf daarom bedacht om eerst de scoop aan de voorpagina van De Telegraaf te gunnen. En daarna dan het persbericht uit te doen.

Door @Wim van de Pol

Op deze manier is het zeker dat dit nieuws de gehele dag het nieuwsbeeld mede beheerst – vanaf de eerste ontbijtjournaals ’s ochtends – tot misschien wel OM-baas Herman Bolhaar vanavond op bezoek bij Pauw. Overigens was het plan om te gaan verbieden in juni al door de minister aangekondigd.

De Telegraaf schrijft dat het OM door een verbod ‘de genadeklap’ wil geven. De Bandidos zitten nu al in de hoek waar de klappen vallen door de rechtszaak die in Maastricht tegen hoofdman Harrie Ramakers (foto rechts) en medeverdachten loopt. De MC heeft in Nederland niet meer dan enkele tientallen leden.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft op 14 november de rechtbank Utrecht gevraagd de Bandidos Motorcycleclub te verbieden, zowel voor de internationale motorclub als de Nederlandse afdeling. Doel is met een civiel verbod een einde te maken aan de aanwezigheid van de Bandidos MC in Nederland.

Klein

Een eerdere poging om een MC te verbieden strandde in 2009. De civiele rechter vond niet dat de Hells Angels als gehele club een criminele organisatie vormden. Het is niet toevallig dat het OM in de strijd tegen criminele motorclubs een verbod van de Bandidos nastreeft. De club is in Nederland klein en relatief is het aantal criminele verwikkelingen en het aantal leden dat betrokken lijkt te zijn bij die activiteiten groot.

Het OM denkt dat een verbod op de Bandidos het afdwingen voor de rechter van een verbod op de andere MC’s (No Surrender, Satudarah, Hells Angels) zal vergemakkelijken.

Zwijgplicht

De Bandidos werden vrijwel na de oprichting in Nederland (in 2014 in Sittard) voorwerp van strafrechtelijk onderzoek. Het OM heeft en heel dossier ingediend waarin de ‘ontwrichtende gedragingen’ van de Bandidos staan beschreven die ‘een gevaar opleveren voor het maatschappelijk leven’. Het OM:

De Bandidos MC legt zijn leden een zwijgplicht op en intimideert getuigen en overheidsdienaren. Leden van de Bandidos MC worden ook zelf regelmatig slachtoffer van geweld of afpersing door hun clubgenoten, vooral als zij (vrijwillig of gedwongen) de club verlaten. Bandidos MC is ook in een permanente, gewelddadige territoriumstrijd verwikkeld met andere outlaw motorcycle gangs (OMG’s). In deze strijd tussen verschillende OMG’s zijn in Nederland in de afgelopen jaren aanslagen met handgranaten en brandbommen gepleegd op auto’s, woningen en cafés. Bovendien zijn in deze strijd meerdere mensen met de dood bedreigd, beschoten, neergestoken of neergeslagen.

In Duitsland is i bepaalde deelstaten Satudarah verboden en ook enkele chapters van de Bandidos. In de Verenigde Staten is het hoofdbestuur van de Bandidos opgepakt en aangeklaagd.

Uit een enquête van het televisieprogramma EenVandaag bleek dat tientallen Nederlandse burgemeesters willen dat criminele MC’s verboden worden.

Zie ook:

Komt er weer geen verbod van MC’s?

Duitsland: meer MC’s ondanks verbod

Komt er weer geen verbod van MC’s?