Beveiligers met strafblad in opspraak (video)

Nederlandse beveiligingsbedrijven blijken mensen met een strafblad te laten werken in het buitenland. Daarbij dragen ze ook wapens. Binnenlandse beveiligers moeten verplicht gescreend worden op justitiële antecedenten en mogen geen wapens dragen. Maar als ze in het buitenland werken gelden die regels niet. Het bedrijf Specops blijkt zelfs samen te werken met Servische oud-militairen en adviseurs van oorlogsmisdadiger Karadic, onthulde gisteren het tv-programma Reporter. Uitzending na de break.

In de reportage van verslaggever Dirk Bayens wordt onthuld dat de directeur van het Nederlandse beveiligingsbedrijf Specops Company een strafblad heeft. Hij heeft de Wet Wapens en Munitie overtreden, maakte zich schuldig aan drugsbezit en een woninginbraak. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie was daarvan op de hoogte, maar zag geen reden actie te ondernemen.

Specops Company biedt in 15 landen gewapende diensten aan. Het gaat onder meer om beveiliging van schepen tegen piraten en persoonsbeveiliging. Omdat Specops alleen in het buitenland werkt,  hoefde het bedrijf  volgens de huidige regels geen vergunning aan te vragen. Het bedrijf is dus niet gescreend door het Ministerie van Justitie. In de uitzending is te zien hoe Specops getraind wordt in Servie door voormalige medewerkers van Radovan Karadic, die nu berecht wordt voor oorlogsmisdaden.

Hoogleraar Militair Recht Terry Gill van de UvA reageert geschrokken op deze zaak. Gill vindt dat  gewapende beveiligingsbedrijven die in Nederland gevestigd zijn altijd  gescreend moeten worden. ‘Je moet zorgen voor een deugdelijke screening  en een vergunningstelsel van beveiligingbedrijven op eigen bodem’ aldus Gill in Reporter International.

Ook hoogleraar  Internationale Betrekkingen Rob de Wijk en René Hiemstra van adviesbureau Acestes willen strengere eisen aan Nederlandse gewapende beveiligers. ‘Het begint met in kaart te brengen welke bedrijven er op dit gebied zijn en te inventariseren wat ze precies doen. Screening op antecedenten is er nu voor deze bedrijven niet, dat moet echt gaan veranderen’,  aldus Hiemstra. Om  problemen met de militaire beveiligers te voorkomen is zelfs een nieuwe,  interdepartementale samenwerking van diverse ministeries nodig, zo stelt hij in Reporter International.

Hiemstra voorzag  in 2007 de Adviesraad internationale vraagstukken, AIV  van informatie over deze groeiende bedrijfstak. Hoeveel Nederlandse bedrijven momenteel gewapende beveiliging aanbieden in het buitenland is onbekend.  Hoogleraar Rob de Wijk denkt dat het om zo’n 20 bedrijven gaat die vanuit Nederland opereren.


Bekijk de video in andere formaten.