‘Beveiligers Wilders geschorst om fraude’ (UPDATE)

Twee medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) van de politie zijn in 2015 geschorst op verdenking van het plegen van fraude en witwassen. Dat melden verschillende media. Anouar El M. (39) was de directe beveiliger van Geert Wilders.

In 2016 zijn invallen gedaan in ondermeer de regio Utrecht, schrijft De Telegraaf. Daarbij speelde een islamtitische slagerij van de familie El M. een rol. Het Openbaar Ministerie zegt dat het onderzoek nog in volle gang is en spreekt van een zeer grote zaak. Wilders en de minister van Justitie zijn pas vrijdag ingelicht.

In het Algemeen Dagblad zegt de advocaat van de vermeende politiemol Faris K. dat de zaak door het Openbaar Ministerie ‘enorm’ is ‘aangedikt’. ‘Er is echt geen sprake van direct lekken naar een criminele organisatie, zegt advocaat Nihad el Farougui.

Onderdeeltje

‘De angst van Geert Wilders voor zijn veiligheid is dan ook onterecht.’  Faris K. werkt bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Hij deed ook werk dat betrekking had op de beveiliging van Geert Wilders. Volgens advocaat El Farougui komt de naam van Wilders wel voor in het onderzoeksdossier ‘maar echt maar als een heel klein onderdeeltje van de zaak’. Waarom en hoe zijn naam erin voorkomt, wilde ze niet zeggen tegen het AD.

K. wordt ervan verdacht informatie over panden en personen te hebben verstrekt aan een criminele organisatie met een Marokkaanse achtergrond. De rechter-commissaris stelde hem op vrije voeten voor de lek-verdenking. Er is overigens ook nog een verdenking wegens witwassen.

Broer

El Farougui in het Algemeen Dagblad: ‘Mijn cliënt is kapot van de aantijgingen tegen hem. Hij heeft geen criminele vrienden. Dit valt hem allemaal heel zwaar.’

De Telegraaf meldt vrijdag dat de broer en voormalig politieman Mohammed K. (49) in 2008 wegens lekken is ontslagen. Zijn advocaat Peter Plasman spreekt van een complot. Hij deelde informatie met vrienden over een wapen in een lopend onderzoek, aldus Plasman, een zaak die weinig om het lijf had. Volgens Mohammed lag hij niet goed bij zijn collega’s. Mohammed zei tegen De Telegraaf nu een goede andere baan te hebben.