Bewijs onvoldoende: vrijspraak in zaak kofferbakmoord (UPDATE)

De 43-jarige Hans O. is vrijgesproken voor moord of doodslag op de 31-jarige Ralf Meinema, die in 2017 werd gevonden in de kofferbak van een Mercedes die half in het water van het Stieltjeskanaal bij Coevorden hing. De rechtbank vindt dat er onvoldoende bewijs is voor betrokkenheid van O.. De officier van justitie had 18 jaar geëist voor moord na een zakelijk conflict. De advocaten van O. hadden betoogd dat er voor voorbedachten rade, moord, en voor het daderschap van O. geen bewijs was.

Verminkt

Meinema was doodgeslagen met een hard voorwerp en ernstig verminkt.

O. is twee keer aangehouden. De laatste keer bleef hij vastzitten omdat er een dna-spoor op de broek van het slachtoffer was gevonden. Verder was er telefonisch contact geweest tussen Meinema en een prepaid telefoon van O. die recent was aangeschaft. De advocaten van O. hadden bepleit dat zowel het dna als de telefooncontacten goed te verklaren waren door ontmoetingen en gesprekken over een partij drugs.

Onduidelijkheden

De rechtbank constateert dat er heel veel onduidelijk is gebleven. Het precieze tijdstip van overlijden kan niet worden vastgesteld. Ook wat er is gebeurd tussen het laatste contactmoment tussen verdachte en het slachtoffer (een niet beantwoorde oproep van de telefoon van het slachtoffer naar de prepaid telefoon van verdachte) op 30 maart 2017 om 23.23 en het aantreffen van het lichaam van het slachtoffer de volgende dag om 05.40 is helemaal onbekend. Ook waar het slachtoffer om het leven is gekomen en hoeveel daders daarbij waren weet de rechtbank niet.

Voorstelbaar

Een duidelijk motief ontbreekt geheel in de zaak. De rechters vinden dat de theorie van het Openbaar Ministerie, dat Meinema is gelokt en toen vermoord, op zich voorstelbaar is, maar dat de tegengestelde theorie, dat er wel zakelijke contacten waren maar dat iemand anders Meinema heeft vermoord, ook mogelijk is. Moord of doodslag kan dus niet overtuigend worden bewezen, aldus de rechtbank in het vonnis.

O. zat sinds oktober 2020 vast en komt per direct vrij.

Zie meer:

Kanaalmoord blijft mysterie, ondanks eis van 18 jaar