‘Big pharma’ jaagt zelf op crimineel

De grote farmaceutische bedrijven hebben zelf een crime unit die op zoek gaat naar criminele netwerken die illegale medicijnen distribueren. Van producten tegen malaria, tot de “barbiedrug”.

Pillen in garage

Het Pharmaceutical Security Institute (PSI) is een samenwerkingsverband tussen de grote farmaceutische bedrijven en Interpol. Doel is om de illegale medicijnenmarkt aan te pakken. Die varieert van de kleine crimineel die in zijn garage pillen draait, tot de professionele maffia die zich bedient van tussenpersonen en laboratoria over de hele wereld. De PSI functioneert als een liaison tussen overheden, justitie en de grote farmaceutische bedrijven. Ze richt zich op het oplossen van diefstal van grote hoeveelheden medicijnen, en namaakproducten.

Wijdvertakt

Het verschijnsel neem flink toe. In 2015 lag het aantal geregistreerde misdrijven alweer 38 procent hoger dan het jaar daarvoor. De handel is wijdvertakt en internationaal. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven er in Afrika jaarlijks al 120.000 mensen als gevolg van vervalste malariapillen.

Lastig aanpakken

De medicijnenmisdaad is lastig aan te pakken, aldus een woordvoerder van de PSI in het Belgische Humo: ‘Alle tussenlagen maken het enorm moeilijk om hen te pakken te krijgen. In veel Afrikaanse en Aziatische landen is er een beperkte, of slechte wetgeving om het probleem aan te pakken, of heerst er corruptie.’

Verschuiving

De netwerken zijn trouwens het liefst actief op de markten met de rijkste consument. Daar valt een volgens de PSI ‘zorgwekkende’ verschuiving waar te nemen van de middeltjes tegen erectieproblemen en pijnstillers, naar duurdere producten als vaccinaties, en medicijnen tegen kanker, diabetes, HIV en malaria.

Nu de zomer weer begint, verwachten de organisaties die tegen de pillenmaffia strijden, trouwens weer een toename van de handel in de zogenaamde “Barbiedrug”. Het gaat om het middel melanotan, een verboden hormonaal product dat voor een mooie gebruinde huid zorgt. Het kan tot ernstige huidklachten leiden.