“Bijvangst” in onderzoek Gwenette

De dinsdag geliquideerde Frank Scharrenberg kwam voor in een onderzoek naar Gwenneth M.. Hij werd in 2008 veroordeeld, voor onder meer witwassen, tot een celstraf van minder dan een jaar. Dat onderzoek speelde vanaf 2003 nadat Gwenette M. werd verdacht van heroïnehandel en witwassen. Na een observatie van M. kwam de politie terecht in een huis in Amsterdam-IJburg waar een vrouwelijke kennis van M. woonde.

Safe house

Zij bleek stroomrekeningen te betalen voor een appartement in Amstelveen. Die woning stond op naam van Scharrenberg, die een liefdesrelatie met die vrouw had gehad. Scharrenberg had enige tijd een glazenwassers bedrijf. Uit een dossier waar Crimesite inzage in had blijkt dat de politie in dat pand een bedrag van 170.000 euro vond en ook vijftien mobiele telefoons. De politie beschouwde de woning als een safe house van een criminele organisatie.

Kasboek

Verder lagen er aantekeningen die volgens de politie leken op een kasboek waarin bedragen van vele miljoenen waren geadministreerd. De politie dacht dat dit betrekking had op drugshandel maar kon hier geen handen en voeten aan geven en de woning ook niet direct linken aan Gwenette M.. Er lagen in het pand wel knipsels van Afrikaanse kranten die betrekking hadden op inbeslagnames van cocaïne.

Raadsel

Noch de kennis van M., noch Scharrenberg verklaarden tegenover de recherche over de Amstelveense woning. Maar de rechtbank vond wel dat Scharrenberg schuldig was aan witwassen. Marcel van Gessel, advocaat van Scharrenberg, zegt dat bij zijn weten Scharrenberg niet opdook in andere onderzoeken en ook zelf geen voorwerp van strafrechterlijk onderzoek is geweest. 'Het is voor mij een groot raadsel waarom hij is doodgeschoten', aldus Van Gessel.