Black Sheep en Veterans zijn geen criminele clubs

De motorclubs Black Sheep en de Veterans zijn toch geen criminele organisaties, in politiejargon Outlaw Motorcycle Gangs of OMG’s. Dat staat in een brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan advocaat Michael Ruperti. Hij is de advocaat van de twee clubs.

Ruperti heeft aan het ministerie van Justitie opheldering gevraagd over criminele kwalificaties die in het verleden door de overheid zijn gedaan. Zo zijn de MC’s op een lijst van OMG’s beland die de overheid hanteert. Ook zijn er verschillende leden van de twee MC’s ontslagen, en die ontslagen blijken dus onterecht te zijn geweest, aldus de advocaat. Vorig jaar werd een bewaarder van een gevangenis van Lelystad ontslagen omdat hij president is van de Black Sheep. De Veterans zijn allemaal (oud-)militairen die in het buitenland hebben gediend. Zij mogen niet meer meerijden met de jaarlijkse Veteranendag.

Het ministerie heeft nu laten weten dat onderzoek door het Openbaar Ministerie geen aanwijzingen voor betrokkenheid bij georganiseerde misdaad heeft opgeleverd. Mogelijk volgens er nu schadeclaims, aldus de advocaat tegen het Algemeen Dagblad. Bij de Nationale Ombudsman loopt een onderzoek naar aanleiding van eerdere klachten van de Veterans tegen het ministerie.

Eerdere berichten:

Hells Angels, Satudarah praten over Raad van Acht

MC’s willen Opstelten vervolgen om imagoschade

Politie zoekt wapens bij Black Sheep MC