Bloedig weekend Curaçao

Op Curaçao zijn dit weekeinde vier mannen doodgeschoten. Op zaterdagochtend werd een man doodgeschoten op een plantage en zondagochtend vroeg werden drie mannen geliquideerd op de parkeerplaats van het internationaal vermaarde bordeel Campo Alegre.

Moord op Haïtiaan

De eerste moord betrof die op de 56-jarige Haïtiaan Aubert Paul, wiens levenloze lichaam zaterdagochtend door de eigenaar van een plantage in Seru Pretu werd gevonden. De man had schotwonden in hoofd en handen. Op het lichaam werd sectie verricht. Politie noch het OM had verdere informatie beschikbaar behalve de standaard mededeling dat het onderzoek naar het motief en de dader(s) nog in volle gang is.

Campo Alegre

Op zondagochtend omstreeks vier uur kwam bij de politie de melding binnen dat er een schietpartij had plaatsgevonden op het parkeerterrein van Campo Alegre. Campo Alegre is het grootste openluchtbordeel van de Caribbean, eind jaren veertig opgericht op verzoek van de Nederlandse staat, Shell en het Amerikaanse leger.

De kleinzoon van de oprichter, de in 2009 vermoorde Giovanni van Ierland, had eind jaren negentig het stoffige bordeelkamp omgetoverd tot een soort Center Parcs-achtig seksdorp. 

Campo zelf is redelijk goed beveiligd, bij binnenkomst moeten messen en pistolen ingeleverd worden bij het loket waar je ook de toegang betaalt; met het ontvangstbewijs kunnen eigendommen bij vertrek weer terug gekregen worden. Ook wordt iedereen gefouilleerd.

De liquidatie van de drie mannen gebeurde zondagochtend dan ook op de onbewaakte parkeerplaats van Campo Alegre.

Drievoudige liquidatie

Na de melding van de schietpartij was de politie snel ter plaatse. Ze troffen drie doodgeschoten mannen op de parkeerplaats aan. Het bleek te gaan om  de 22-jarige Richenelo L.R. Emerencia, de 21-jarige Cristen Y. Leonard en de 35-jarige Irvin ‘Pulung’ Rosa, alle drie geboren op Curaçao.

Hun lichamen vertoonden meerdere schotwonden, veroorzaakt door een of meerdere automatische wapens. Volgens ooggetuigen had het alles weg van een uiterst professioneel uitgevoerde liquidatie.

Toen Marlon Regales, operationeel directeur van Campo, het ratelen van een of meerdere automatische wapens hoorde, ging hij naar de ingang om te kijken wat er aan de hand was. Hij zag dat een aantal mensen een veilig heenkomen had gezocht bij de ingang, terwijl anderen dekking hadden gezocht achter geparkeerde auto’s. Op het parkeerterrein lagen de lichamen van de drie mannen.

Regales vertelde verder dat ooggetuigen hadden gezien dat er meerdere daders waren, die in een kleine – gestolen – auto op het parkeerterrein hadden gewacht op hun slachtoffers. Toen deze in hun buurt waren hadden ze gericht geschoten. De drie mannen renden in verschillende richtingen weg maar dat bleek tevergeefs.

Huiszoekingen en arrestatie

Nog dezelfde ochtend heeft de politie vier huiszoekingen verricht, onder meer bij nabestaanden van de slachtoffers. Behalve wat hash werd er in drie woningen niets bijzonders gevonden, in de vierde had een 15-jarige jongen een geladen vuurwapen en munitie in een tas. Hij werd gearresteerd en zit nog vast.

Vergelding

Van de drie slachtoffers is verder bekend dat Irvin Rosa zojuist was vrijgekomen na een gevangenisstraf en bekend stond als vuurwapengevaarlijk. Volgens een bron had hij altijd een Glock bij zich. Richenelo Emerencia is eerder betrokken geweest bij een gewelddadige overval.

Volgens diverse bronnen zou de liquidaties een vergelding kunnen zijn voor de dubbele moord die twee weken geleden plaats vond op Steenen Koraal; ook het dagblad Extra bericht daarover.

Videobeelden bewakingscamera’s

Campo Alegre heeft bewakingscamera’s, ook voor de parkeerplaats. De directie van Campo heeft de videobeelden van de nacht van zaterdag op zondag ter beschikking gesteld aan de politie. De liquidaties zouden door de camera’s zijn vastgelegd.

Regales, directeur van Campo Alegre: ‘De bewakers van Campo houden de beelden goed in de gaten en treden direct op bij onregelmatigheden of verdachte gedragingen. Maar in dit geval ging alles zo snel dat ze hier niets tegen konden doen.’

Het politieonderzoek op Curaçao is nog in volle gang.