Het bloedige verleden van liquidatiechef Cedric R.

Panorama dook deze week in het verleden van Cedric R., die verdacht wordt van de vergismoord op deejay Djordy Latumahina. Hij blijkt al eerder betrokken bij een ongekend bloederig onderwerelddrama; de moord op een groep Albanezen in 2009.

Panorama reconstrueerde de moordzaak, waarbij Cedric R. een leidende rol blijkt te hebben gespeeld. Het volledige verhaal staat in de nieuwe Panorama, die hier te bestellen is, of bekijk het in Blendle.

Engelse auto

Wat zich op 12 juli 2009 afspeelde in de Amsterdamse Rivierenbuurt tart ieders voorstellingsvermogen. Omwonenden zien hoe een grijze Vauxhall Signum Y3 – met Engels kenteken en het stuur aan de rechterkant – de straat in komt gereden. Twee mannen stappen uit, met een tas in de hand, en bonzen op de deur bij huisnummer 36, wat in de buurt bekend staat als een wat vaag pension met snel wisselende huurders.

Drugshandelaren

Nadat de deur voor hen is opengedaan, treden die mannen naar binnen. Ondertussen blijft de Engelse wagen op zijn post. De bestuurder steekt een joint op en oogt cool – zo vertellen getuigen later. Plotsklaps klinken er schoten in het pand. En niet veel later sprinten de twee mannen de deur uit. Binnen, op de tweede etage, liggen twee Albanese drugshandelaren dood te bloeden, een is door het hoofd geschoten, de ander door het hart. Nog eens twee Albanezen zijn in mum van tijd zwaargewond geraakt, onder meer omdat een van hen van tweehoog uit het raam is gesprongen en al krijsend op straat is beland.

Cedric R.

Achter het stuur van de Engelse Vauxhall zit Cedric R., een dan 31-jarige Amsterdammer, wiens ouders in de jaren zeventig, rond de onafhankelijkheid van Suriname, naar Nederland zijn gekomen. Het gezin vestigt zich in Almere, waar Cedric is geboren. Als hij het pandemonium voor zijn ogen ziet, drukt hij snel zijn joint uit, laat de anderen instappen, trekt op met de wagen en scheurt de straat uit. De twee schutters zijn er in geslaagd een groot geldbedrag mee te grissen tijdens hun korte verblijf in het pension. Maar ze hebben ook 100.000 euro laten liggen.

Ripdeal

Een jaar later zal er voor de rechtbank vast komen te staan dat er binnen in het pand aan de Holendrechtstraat sprake is geweest van een klassieke ripdeal. Justitie ziet Cedric als ‘het brein’ van de drugsroof; uitgevoerd met vijf handlangers. Het was nooit de bedoeling van Cedric om – zoals de Albanezen hadden verwacht – met de beloofde kilo coke voor de deur te staan. De Hollandse groep had niets bij zich. De schutters wilden geld zien en toen er niet snel genoeg werd gehandeld, is een van hen gaan schieten met een FEG-pistool dat hij in zijn broekband had weggestopt, zo stelt justitie.