Blunder OM: Corruptiezaak in doofpot

Oud-rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch staan woensdag voor de Utrechtse rechtbank terecht voor meineed. Maar het voorafgaande onderzoek door de Rijksrecherche richtte zich op veel meer. Het ontwikkelingsbedrijf Chipshol had immers aangifte gedaan tegen de twee wegens meineed en corruptie. Maar het heeft er alle schijn van dat het Openbaar Ministerie de twee verdachten heeft willen sparen door het corruptie-onderzoek expres te verknallen. Door “onhandigheid” mogen bepaalde telefoontaps niet worden gebruikt.

Door Wim van de Pol 

Het is een volstrekt onacceptable blunder, die het televisieprogramma 1Vandaag dinsdag onthulde, op basis van stukken van het Openbaar Ministerie. Waar gaat het om?

Tijdens het Rijksrechercheonderzoek vertrok Pieter Kalbfleisch in april voor langere tijd naar zijn huis in het Zwiterse Gstaad. Zijn telefoongesprekken daar werden getapt, maar er moest nog wel een Nederlands rechtshulpverzoek volgen om één en ander te formaliseren.

Nu is rechtshulp met Zwitserland geen juridische rocket science, maar er zijn wel voorwaarden. Zo is het daar alleen toegestaan mobiele telefoons te tappen in verband met verdenking van meineed als tijd en plaats van het plegen staan vermeld. En dat stond er niet bij. De Zwitsers stelden zch fideel op. Ze vroegen – onderstreept – om toevoeging van plaats en tijd. Lees: we geven jullie nog een kans. Maar daarbij werd wel een termijn gesteld, van zes maanden.

Die termijn bleek het Nederlandse Openbaar Ministerie te machtig. Lukte niet. De officier van justitie stuurde het verzoek een dag te laat in.

Het was daarmee einde verhaal. De taps met mogelijk belastende informatie kunnen nu niet worden gebruikt. Ze waren al wel gebruikt in verhoren, maar die passages zijn nu zwartgemaakt in het dossier.

Wat moet de belastingbetalende burger, die toch ultiem de financier is van dergelijk geblunder, hiervan denken? 

Kalbfleisch was de baas van de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA). Hij is geheel ontkomen aan vervolging terzake corruptie. Waarom lichtte de Rijksrecherche – die toch onderzocht of Westenberg deel was van een corrupt spel van vriendjespolitiek – slechts de jaarstukken van Hans Westenberg’s BV door?

Voor de Utrechtse rechtbank gaat het vandaag enkel om de meineed. De corruptie glijdt af langs de twee gesjeesde magistraten.

Was het geblunder of onwil?

Volg de rechtszitting hier 

 

 

Lees ook:

OM deed geen corruptie-onderzoek Kalbfleisch 

‘Ik pak haar wel’ zei Westenberg