De afgelopen jaren hebben gemeenten en politie korte metten proberen te maken met de rosse buurt, bijvoorbeeld in Amsterdam en Utrecht. Argument was dat vrouwenhandelaren als Saban B. er vrij spel zouden hebben. Andermaal blijken concreet de averechtse gevolgen.
Door @Wim van de Pol
Uit cijfers van de politie blijkt dat in Oost-Nederland de illegale prostitutie toeneemt. Per dag bieden 1.000 mensen in Oost-Nederland betaalde seks aan zonder vergunning. In een stad als Enschede werken er op een doordeweekse dag naar schatting 90 aanbieders en in het weekend 120. In 2013 waren er in Oost-Nederland nog 85 legale seksinrichtingen en dit jaar nog 68.
Harde Bollenstraat
Doordat gemeenten overal in het land bordelen hebben gesloten is het zicht op de sekswerkers voor een belangrijk deel verloren gegaan. Door internet kunnen illegale pooiers en zelfstandig opererende vrouwen hun eigen handel opzetten in achterkamers, caravans, vakantiewoningen en illegale kamertjes. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en cijfers van RTV Utrecht bleek al dat sinds de sluiting van het Utrechtse Zandpad en de ramen op de Harde Bollenstraat illegale prostitutie toeneemt.
Schrijnend
De politie vindt het gebrekkige zicht op de illegale sekswerkers zo verontrustend dat er op internet nu door rechercheurs gespeurd wordt naar hoeren om daarmee contact te leggen. Er zijn veel vrouwen die in de schulden zitten of een drugsprobleem hebben, en dat noemt de politie schrijnend.
Maar waar voorheen deze dames tenminste nog te lokaliseren – en dus te helpen waren – op tippelzones en rosse buurten zijn ze nu onzichtbaar. En kwetsbaar voor uitbuiters en vrouwenhandelaren. Ook dat blijkt uit de cijfers van de politie in Oost-Nederland.
Menskracht
Wat blijkt: de politie spendeert menskracht om de schrijnende gevallen op te sporen en dan verwijzen de rechercheurs de vrouwen weer door naar een loket van de gemeente. Zou de politie alle schrijnende gevallen op weten te sporen? Vroeger konden die ambtenaren een ronde maken over tippelzone of langs de plaatselijke ramen.
De fatsoensrakkerij kost handenvol geld. Het goede nieuws is dat gemeenten als Amsterdam en Utrecht inmiddels weer (gecontroleerde) raamprostitutie terug lijken te willen.
Zie de laatste berichten:
Raamprostitutie in Utrecht laat op zich wachten
Einde Zandpad-prostitutie definitief
Hoeveel ramen komen er op Zandpad in Utrecht?
Utrecht krijgt weer raamprostitutie