Bosniër met ’40 identiteiten’ naar Argentinië (VIDEO)

Argentinië heeft Peru om uitlevering gevraagd van de Bosnische Serviër Zoran Jaksic, die één van de leidende figuren zou zijn van de “Groep Amerika” een wereldwijd opererend cocaïne-netwerk van criminelen uit het voormalige Joegoslavië.

Wijnflessen

Jaksic (57) is in juli aangehouden in de Peruaanse grensplaats Tumbes toen hij vanuit Ecuador Peru wilde binnengaan. De Groep Amerika onderhield volgens de Argentijnen een cocaïnelijn vanuit Peru via Argentinië naar Nederland en België. De verdenking is dat het gaat om ‘honderden tonnen’ drugs, onder meer als vloeibare cocaïne in wijnflessen die uit de Argentijnse wijnprovincie San Juan naar Rotterdam en Antwerpen werden verscheept. Jaksic woonde lange tijd in Buenos Aires.

40 identiteiten

Jaksic was al eens aangehouden in Madrid in 2009 en zelfs uitgeleverd naar Griekenland op verdenking van importeren van cocaïne via Griekse havens. In Griekenland kwam hij op vrije voeten en hij reisde naar Zuid-Amerika.

Ondanks internationale signalering door onder meer Duitsland bleef hij vervolgens lang onder de radar. De Argentijnse autoriteiten beweren dat hij beschikte over 40 valse identiteiten en paspoorten.

Kinahan

In Peru loopt onderzoek naar de connecties van Jaksic in de Peruaanse drugswereld. Peru is momenteel één van de grootste exportlanden van cocaïne. Jaksic deed zaken met Gerald Oropeza López, de inmiddels aangehouden Peruaanse kingpin die ook verdacht wordt van banden met de Ierse Kinahan-groep en het Mexicaanse Sinaloa-kartel.

Met name Serviërs en Montenegrijnen zijn het afgelopen decennium actief geweest in de cocaïnehandel via Nederland en België naar Italië en Duitsland. Darko Saric is in 2015 tot twintig jaar veroordeeld voor het binnenbrengen van vele tonnen vanuit onder meer Brazilië.

https://youtu.be/zgjyw1tVqzU