Brabander nu ook op Europe’s Most Wanted-lijst

De Brabantse drugshandelaar Tommie van der Sommen (foto) is op Europe’s Most Wanted-lijst geplaatst. Naast Redouan Taghi en Saïd Razzouki is hij de derde Nederlander op de lijst. Eerder werd de 36-jarige Van der Sommen ook al op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. 

Tommie van der Sommen is een jaar geleden veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf.

Internationaal drugsnetwerk

Volgens justitie was Van der Sommen de spil in een groot internationaal drugsnetwerk. De rechter in Nederland achtte hem schuldig aan drugshandel, witwassen en mishandeling. Hij was bij de uitspraak van de rechtbank in mei 2017 niet aanwezig.  De politie vermoedt dat Van der Sommen in Spanje verblijft, mogelijk in Barcelona. Er zijn ook aanwijzingen dat hij zich kan ophouden aan de zuidkust, in de omgeving van Málaga en Marbella. Door hem op de Nationale Opsporingslijst en Europe’s Most Wanted-lijst te zetten, hoopt justitie dat toeristen de gezochte Van der Sommen herkennen.

Eerder succes

Eerder had justitie succes met een soortgelijke actie, toen Michel B. op de Nationale Opsporingslijst werd gezet. B., verdacht van deelname aan een criminele organisatie, zou kort daarop in een Oostenrijks ski-resort zijn herkend door een Nederlandse toerist. Na zijn aanhouding werd hij overgeleverd aan Nederland. Enkele maanden later kwam hij weer vrij onder voorwaarden.

Schuilnaam

Volgens de politie komt Van der Sommen af en toe naar Nederland. Hij verblijft dan op onderduikadressen. Waarschijnlijk maakt hij dan gebruik van een schuilnaam.

(De hierboven getoonde foto is een bewerking, gemaakt door de politie, die alleen de beschikking heeft over oudere foto’s van de veroordeelde drugshandelaar.)

Broers

Europe’s Most Wanted is een flexibele lijst. Vorig jaar zomer stonden de broers Kevin en Melvin M. als enige Nederlanders op Europe’s Most Wanted. Kevin is inmiddels aangehouden. Zijn tweelingbroer Melvin staat niet meer op Europe’s Most Wanted, maar nog wel op de Nationale Opsporingslijst. De twee worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op hun oom Stuart Markiet in 2015 in Rozenburg.