‘Brabantse crimineel heeft verloren gewaand schilderij Kunsthal’

Een topcrimineel uit Brabant zou het schilderij  ‘Women with Eyes Closed‘ van Lucian Freud aan de muur hebben hangen (foto boven). De particuliere kunstdetective Arthur Brand, beschikt over meerdere foto’s van het werk, dat in 2012 werd gestolen uit de Rotterdamse Kunsthal. De Rotterdamse politie beweerde juist deze week in een tv-documentaire dat het schilderij verbrand is.

Door Vincent Verweij

In 2012 roofde een groep Roemeense criminelen verbluffend eenvoudig een zevental werken uit de Kunsthal, door simpelweg een nooddeur open te flipperen en binnen twee minuten de werken van de wanden te trekken. Er was geen nachtbewaking en de schilderijen hadden geen alarm. En dat terwijl het niet om de minste schilders ging: Monet, Picasso, Gauguin en Freud. Geschatte waarde van de buit: 100 miljoen euro.

Oostblok-types

De Rotterdamse recherche wist de daders op te sporen door het bestuderen van de bewakingsbeelden, zo vertelden ze deze week in een tv-documentaire. Op de beveiligingsbeelden was te zien dat een groep sjofel gekleede ‘Oostblok-types’ meerdere keren voorverkenningen deed in het museum. De beelden werden via Interpol verspreid. Een paar maanden later meldde de Roemeense politie zich bij hun Rotterdamse collega’s. Ze waren benaderd door een kunsthandelaar die de schilderijen kreeg aangeboden, maar de zaak niet vertrouwde. De man die de werken aanbood, was ook op de beelden in het museum te zien.

Houtkachel

De groep werd gearresteerd maar wilde aanvankelijk niet zeggen waar de schilderijen waren gebleven. Ze bleken begraven in een dorp in Roemenië, waar de moeder van de hoofdverdachte woonde. Moeder werd zo zenuwachtig van de arrestatie van haar zoon, dat ze meende hem te moeten helpen, door de schilderijen op te graven en te verbranden in de houtkachel. Om daarmee het bewijsmateriaal tegen haar zoon te vernietigen. Honderd miljoen aan Europese cultuurgeschiedenis leverde een uurtje warmte op in het huisje van moederlief. (tekst loopt door onder advertenties)

Dwaalspoor

Deskundigen die de asresten onderzochten, vonden spijkers uit de 19e eeuw, waarmee bewezen leek dat de doeken inderdaad verbrand waren. Maar klopt het verhaal wel? Een aantal kunstkenners en crimewatchers hield altijd stevige twijfel.  Wellicht was het verhaal van de verbranding een dwaalspoor van de daders. Wellicht hadden ze al een deel gecasht of bewaarden ze nog een appeltje voor de dorst. Ze kregen immers maar zes jaar gevangenisstraf (en zijn inmiddels vrij).

Foto

Arthur Brand, een privé-detective die gestolen kunst opspoort, toonde gisteren de eerste concrete aanwijzing dat de schilderijen toch misschien niet allemaal verloren zijn gegaan. Een foto van het schilderij  ‘Women with Eyes Closed‘ van Lucian Freud, bij iemand aan de muur die kennelijk de West-Brabantse krant BN-De Stem leest. Brand zegt desgevraagd tegen Crimesite:

‘Het gaat om een zware crimineel uit Brabant, die claimt het werk te hebben. Ik heb nog andere foto’s gezien, maar kan die niet publiceren. Daarop is te zien dat het werk beschadigd was en werd gerestaureerd. De foto is van najaar 2018 en door een tussenpersoon aan mij toegespeeld. Met de eigenaar heb ik nog geen contact kunnen krijgen.’

Brand is ervan overtuigd dat er nog vier werken onbeschadigd zijn overgebleven:

‘De deskundige die de asresten onderzocht heeft spijkers uit de 19e eeuw gevonden. Maar vijf van de zeven gestolen doeken zijn 20e eeuws. Naar mijn overtuiging zijn de Picasso, de Freud en de twee Monets nog ergens te vinden.’

Overigens heeft Brand geen foto van de achterkant van het schilderij van Lucian Freud gezien. Daarop zijn kenmerken (stickers, nummers) te vinden die alleen bij insiders van musea en de rechtmatige eigenaar bekend zijn.

Regisseur

Ook de regisseur van de tv-documentaire is niet geheel overtuigd van de totale vernietigingstheorie, die de Rotterdamse politie deze week naar buiten bracht. Bram Endedijk zegt desgevraagd tegen Crimesite:

‘Het is een hardnekkig gerucht dat er nog doeken zijn. De gerenommeerde kunstverzamelaar Bert Kreuk zei dat ook in mijn documentaire. En ik hoorde van een taxichauffeur die ons rond reed in Roemenië dat hij de werken ook heeft gezien, nadat ze zogenaamd al verbrand waren. Dus wellicht komen ze nog ooit boven water’.

Weet u meer over de zaak of weet u waar de schilderijen zich bevinden, neem dan contact op met Crimesite, mag ook anoniem.

Crimesite is al meer dan tien jaar gratis, maar door dalende reclame-inkomsten wordt dat steeds lastiger om vol te houden. Wij hebben geen grote uitgever achter ons staan. Steun onze onafhankelijke misdaadjournalisten. Stuur ons een Tikkie. Ook met kleine bedragen zijn we ontzettend blij.

DONEER NU