Brabantse crimineel moet ruim een ton betalen

De 47-jarige Edwin K. uit Erp is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot het betalen van 104.556 euro aan crimineel verkregen vermogen. K. overleefde drie jaar geleden een bomaanslag op zijn auto.

Vier jaar

Volgens de rechtbank staat vast dat hij zich geruime tijd heeft bezig gehouden met handel in en productie van harddrugs. Voor een deel van de ontneming, 37.400 euro, wordt zijn echtgenote mede aansprakelijk gesteld. Hij werd op 16 februari 2016 door het gerechtshof in Den Bosch tot vier jaar veroordeeld voor diverse drugsdelicten.

Uitgaven

Om het bedrag te berekenen dat K. daarmee verdiende heeft de rechtbank zijn geschatte legale inkomsten afgezet tegen zijn feitelijke uitgaven vanaf juni 2014 tot en met oktober 2014. De beschikbare gelden van de verdachte in die jaren waren opgeteld ruim 54.000 euro, terwijl de achterhaalde uitgaven ruim 158.000 euro bedragen. Het verschil tussen beide bedragen schrijft de rechtbank toe worden aan het voordeel dat met illegale activiteiten is behaald.

Legaal

Volgens zijn advocaat is een deel van het genoemde totaalbedrag gewoon legaal verdiend omdat K. werkte als personal trainer. De rechtbank oordeelde dat dit onvoldoende was onderbouwd. K. had ook betoogd dat hij extra inkomsten verwierf door de verkoop van enkele personenauto’s en een bromfiets. Ook de inkomsten uit zijn huwelijksfeest waren volgens de rechtbank lager dan de verdachte en zijn echtgenote claimen.

Heroïne en cocaïne

K. deed in de betreffende periode een aantal grote uitgaven via de aankoop van diverse typen personenauto’s. Een van die auto’s zou ontvreemd zijn, waarna de verzekeraar 17.000 euro uitkeerde.

Er zijn grote hoeveelheden heroïne en cocaïne in het huis van de verdachte gevonden, ter waarde van respectievelijk ruim 36.000 euro en ruim 23.000 euro. Voor de aanschaf hiervan moet de geldbedragen moet hebben uitgegeven. K. heeft altijd ontkend dat de drugs van hem waren. Ook ontving de echtgenote ruim drie jaar lang van haar man maandelijks 1000 euro contant.