Britse politie onderzoekt pedofiele cover-up

In het Verenigd Koninkrijk blijven schandalen over pedofiele misdrijven door politici en bekende figuren voor onrust zorgen. Britse media publiceren dit weekend verhalen over een journalist die in de jaren tachtig een officiële waarschuwing kreeg van een geheime dienst om geen verhalen te publiceren over een schandaal rond politici.

Jaren tachtig

Nadat is gebleken dat de afgelopen decennia onder meer vooraanstaande BBC-dj’s zich schuldig maakten aan zedenmisdrijven blijkt de politie nu een voormalige redactiechef van een regionale krant te hebben verhoord als getuige. Onlangs berichtte de Observer dat de nu 81-jarige Hilton Tims van de Surrey Comet in de vroege jaren tachtig is gewaarschuwd geen onderzoek te doen naar een politie-onderzoek over Elm Guest House-affaire. Dat was een locatie in Zuidwest Londen waar een groep pedofielen misdrijven zou plegen.

Nationale veiligheid

Tims kreeg een zogeheten D-Notice, een verbod om te publiceren in verband met de nationale veiligheid. Tims had een dossier over pedofiele politic gekregen van Labour-minister Barbara Castle. Zowel MI5, MI6 als het ministerie van Defensie kunnen in het VK middels een D-Notice media opdracht geven bepaalde informatie niet te publiceren of te vernietigen. Dit nieuws heeft onder Britse journalisten opzien gebaard omdat deze maatregel eigenlijk bedoeld is voor zeer ernstig situaties, bijvoorbeeld als het land in oorlog is. Eén van de vragen die de politie nu schijnt te onderzoeken is of er ook door de D-notice documenten of dossiers zijn vernietigd.

Weeskinderen

In het onderzoek naar Elms Guest House kwamen de namen voor van politici, politiemensen, justitiepersoneel en figuren in dienst van het Britse Koninklijk Huis. De verdenking was dat daar weeskinderen een tehuis kregen maar eigenlijk seksueel werden misbruikt. Er zou ook een 16-jongen om het leven zijn gebracht. Volgens The Guardian zijn er sterke aanwijzingen voor een cover-up. Politieonderzoek werd wel begonnen maar op hoger niveau gestopt.