‘Broer eigenaar Amsterdamse coffeeshop staat op dodenlijst’

Mohamed El Y. (1967) is eigenaar van de Amsterdamse coffeeshop Smoke Palace dat onlangs doelwit was van een bomaanslag. Volgens Het Parool staat de broer van Mohamed El Y. op een dodenlijst.

De broer, Mustapha El Y. (1981) heeft een autoverhuurbedrijf in de Amsterdamse wijk Zeeburg. Volgens verschillende betrouwbare bronnen is het autoverhuurbedrijf doelwit geweest van brandstichting.

Drugshandel

Mustapha El Y. is diverse malen gewaarschuwd dat rivalen hem willen vermoorden. Reden lijkt een conflict in de (soft)drugshandel, aldus Het Parool.

Ravage

De bomaanslag afgelopen weekend richtte een grote ravage aan. Twee woningen naast de coffeeshop hebben flinke schade van in de tienduizenden euro’s opgelopen. De deuren van één woonhuis werden er compleet uitgeblazen. Tegels en klinkers voor het huis raakten verzakt, er zitten scheuren in de muren en overal ligt glas. Aan de overkant werd het complete etalageraam van een kledingwinkel eruit geblazen. Enkele hotelgasten die vlakbij verbleven, dachten dat het om een terreuraanslag ging.

Geen gewonden

Op 13 januari ging er ook al ’s nachts een explosief af bij de coffeeshop. Ook toen vielen er – net als afgelopen weekend – geen gewonden, maar liep de buitenkant van het pand flinke schade op. Na die eerste aanslag op Smoke Place had burgmeester Halsema de coffeeshop niet gesloten. Dat besluit stoelde op het convenant dat al eerder met coffeeshops was gesloten waardoor ze niet standaard worden gesloten na een aanslag. Ook speelde een rol dat Smoke Palace al dicht was, omdat de zaak wordt verbouwd.