Opnieuw explosief bij coffeeshop A’dam-Oost (UPDATE)

Bij de ontploffing van een explosief bij coffeeshop Smoke Palace in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost zijn meerdere panden beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond. Op 13 januari ging er ook al ’s nachts een explosief af bij de coffeeshop. Ook toen vielen er geen gewonden, maar liep de buitenkant van het pand flinke schade op.

Enorme knal

De politie kreeg rond 05.10 meldingen over een harde knal ter hoogte van de coffeeshop. Ook surveillerende agenten zagen een lichtflits en hoorden een enorme knal. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verrichte ter plekke onderzoek en concludeerde dat de ontploffing inderdaad veroorzaakt werd door een explosief. De ramen van woningen en winkels op ongeveer 10 meter afstand sneuvelden.

Flinke schade

Twee woningen naast de coffeeshop hebben flinke schade van in de tienduizenden euro’s opgelopen. De deuren van één woonhuis zijn er compleet uitgeblazen. Tegels en klinkers voor het huis zijn verzakt, er zitten scheuren in de muren en overal ligt glas. Aan de overkant is het complete etalageraam van een kledingwinkel eruit geblazen. Enkele hotelgasten die vlakbij verbleven, dachten zelfs dat het om een terreuraanslag ging.

De straat is deels afgezet voor forensisch onderzoek. Tram 19 en bus 41 reden noodgedwongen om. Er zouden twee personen op een scooter zijn gevlucht. Smoke Palace is al geruime tijd dicht vanwege werkzaamheden aan de fundering.