‘Schiedammer geen verdachte in Australische zaak’ (UPDATE)

Er was donderdag verwarring over berichtgeving in De Telegraaf en Australische media over het Australische xtc-onderzoek waarin deze week Nederlanders zijn aangehouden. De Telegraaf schreef donderdag dat ook Schiedammer Nejmi S. (41) was aangehouden in Dubai.

Cash

Dat artikel is inmiddels verwijderd en de krant heeft het bericht gerectificeerd.

Het ‘Veyda-onderzoek’ concentreert zich in Australië op de broers John, Michael en Fadi Ibrahim uit Sydney, die zouden zijn aangehouden. Op 8 augustus deed een vijfhonderdtal politiemensen invallen waarbij zo’n vijf miljoen euro aan cash, luxe goederen en wapens in beslag zijn genomen.

Onjuist

Volgens de Rotterdamse advocaat Haroon Raza was het Telegraaf-artikel over Nejmi S. geheel onjuist. Crimesite en het Algemeen Dagblad citeerden de krant. Raza tegen Crimesite:

Mijn client is niet aangehouden en ook niet aangehouden geweest. Van enige verdenking tegen mijn cliënt is ons niets bekend. Hij is in Dubai gevestigd als ondernemer. De adressen van zijn bedrijven en woning zijn bekend bij de autoriteiten. Ook de bewering dat er bij hem invallen zijn geweest is uit de lucht gegrepen.

Nachtclubs

In de zaak zijn op verzoek van Australië twee mannen uit Utrecht en Huizen in Nederland gearresteerd. De hoofdverdenking in de zaak is een transporten van 1.900 kilo MDMA, de werkzame stof in xtc-pillen en 15 kilo crystal meth.

De familie Ibrahim heeft in Sydney een aantal nachtclubs, andere horecagelegenheden en onroerend goed in bezit.