Broer kroongetuige tegen ‘Ndrangheta vermoord

Op Eerste Kerstdag is een broer van een spijtoptant die lid was van de ‘Ndrangheta in het Italiaanse stadje Pesaro doodgeschoten. Slachtoffer was Marcello Bruzzese (51). Twee gemaskerde mannen hadden hem opgewacht en beschoten hem met tenminste 20 projectielen uit 9mm pistolen.

Afrekening

Marcello Bruzzese’s broer, Girolamo, was lid van een criminele familie in Rizziconi, in de provincie Reggio Calabria. Hun vader Domenico werd in 1995 doodgeschoten in een afrekening. In October 2003 pleegde Girolamo een mislukte aanslag op de opdrachtgever. Een paar dagen later meldde hij zich bij de politie en begon informatie te geven.

Beschermingsprogramma

Girolamo’s bekentenissen leidden tot de arrestatie van verschillende leden van de ’Ndrangheta, en ook van politici die banden hadden met criminelen.

Marcello Bruzzese was nooit bij de ‘Ndrangheta en was drie jaar geleden naar Pesaro, een plaats oostelijk van Florence, verhuisd. Hij zat in een beschermingsprogramma maar stapte daar 2,5 jaar geleden uit.

De Italiaanse krant La Repubblica gaat ervan uit dat de liquidatie een wraak is voor de rol van Girolamo.

Een studie uit 2013 claimde dat de ’Ndrangheta jaarlijks 53 miljard euro omzet, meer dan Deutsche Bank en McDonald’s samen.