Broer liquidatieverdachte Anouar B. ontsnapt

De vuurwapengevaarlijke crimineel Ali B. is twee dagen geleden ontsnapt uit een instelling in Den Dolder. De man is sinds dinsdagochtend om half tien verdwenen, meldt de politie donderdag. B. is de broer van Anouar B., die door de rechtbank is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt.

De mogelijkheid bestaat dat hij in stadsdeel de Baarsjes of Bos & Lommer bevindt. Volgens de politie is dat goed mogelijk omdat hij voor zijn detentie in Amsterdam West woonde. B. is op de Nationale Opsporingslijst gezet.

Auto vol wapens

Hij is veroordeeld tot drie jaar celstraf omdat hij in 2013 werd gepakt met een auto vol wapens bij Arnhem. De politie vermoedt dat hij op weg was naar een juwelier in de stad, maar de auto zat vol met afluisterapparatuur en zenders waardoor hij en zijn twee handlangers tijdig van de weg konden worden gehaald.

Hij zat daarom vast in de gevangenis in Zwolle maar verbleef tijdelijk in Den Dolder. B. gebruikt medicijnen, maar kan die nu niet innemen. De politie stelt dat dit invloed kan hebben op de manier waarop hij op zijn omgeving reageert. De mogelijkheid bestaat dat hij snel een vuurwapen of ander geweld gebruikt.

Doodgeschoten juwelier

Eerder werd Ali B. in verband gebracht met de dood van juwelier Fred Hund. Die werd bij een overval op zijn zaak in 2010 doodgeschoten door twee overvallers. Eén daarvan is tot 15 jaar celstraf veroordeeld, de andere dader is nooit gevonden.