‘Broers vrijgesproken van plofkraak ondanks dna-bewijs’

Twee broers van 23 en 28 jaar zijn vrijgesproken van een poging tot plofkraak op een geldautomaat aan het Lambertus Zijlplein in Amsterdam-Nieuw-West, op 23 oktober 2018, aldus AT5. De rechters vonden het bewijs niet overtuigend genoeg, ondanks een dna-match.

De plofkraak gebeurde in de nacht van 22 op 23 oktober. Rond 04.00 probeerden twee mannen probeerden rond 04.00 een geldautomaat van ABN-Amro bij de Albert Heijn open te breken. Ze plaatsten zware explosieven maar die kwamen niet tot ontploffing. Het dna van de 27-jarige verdachte is gevonden op het pakket met explosieven dat achterbleef.

De rechtbank overwoog dat het niet zeker is wanneer het dna-profiel op de explosieven is achtergelaten. Dat kan ook op een moment voor de plofkraak zijn gebeurd, zodat het dna niet bewijst dat de man op het plaats delict was.

De 23-jarige broer is ook vrijgesproken door de rechtbank wegens gebrek aan bewijs. Hij is wel veroordeeld voor een openlijke geweldpleging bij een tankstation. Verder was er in de gedeelde slaapkamer van de broers 12,2 gram cocaïne aangetroffen. Hij kreeg acht maanden cel en een taakstraf van 80 uur.