‘Buit unieke cryptomunt-overval nog onbekend’ (UPDATE)

De man die enige weken geleden in zijn Drentse woning werd overvallen en gemarteld met een boormachine was eigenaar van cryptomuntbedrijf Travelflex (TRF). De 38-jarige man staat in het circuit bekend als “Peter”.

Dochtertje

Hij overleefde de overval en de marteling, die volgens onderzoek van het Dagblad van het Noorden en De Telegraaf, plaatsvond in het bijzijn van zijn 4-jarige dochtertje.

Het is goed mogelijk dat indien er cryptogeld is overgeboekt dit niet meer is op te sporen. Volgens de politie was de overval bijzonder professioneel uitgevoerd. De overvallers waren gehuld in politievesten en voorzien van bivakmutsen en vuurwapens. Ze forceerden met geweld de deur en bedreigden de Drent met vuurwapens en een boormachine. Het slachtoffer is vijf dagen in het ziekenhuis behandeld.

Dochtertje

Travelflex opereert wereldwijd in cryptocurrency met een eigen digitale munt TRF), een soort bitcoin. Travelflex werkt intensief samen met de reisindustrie. Reizigers kunnen kosten en gebruik van pinautomaten en credit cards vermijden. Er is ook een Travelflex kaart.

Niet meer traceerbaar

Strafadvocaat Peter Plasman is specialist is cryptocurrencyzaken. Volgens hem spelen transacties met digitale munten een rol in illegale (drugs)handel. Er zijn handelaren die tegen een percentage geld witwassen van en naar cryptomunten, waardoor de herkomst van vermogen niet meer traceerbaar is. Volgens Plasman kan geld razendsnel verdwijnen door twee smart phones onderling een transactie te laten doen.

Plasman had nog niet eerder gehoord van een dergelijke afpersing.

Sleutel

Plasman vermoedt dat de overvallers Peter hebben gedwongen om een sleutel af te geven die toegang geeft tot (een deel) van zijn digitale vermogen. Zo beschikten ze misschien binnen een minuut over vele miljoenen die direct spoorloos verdwenen kunnen zijn.

Of er buit is gemaakt is overigens niet zeker.