Burgmeester Helmond verdacht van corruptie

De Rijksrecherche blijkt een jaar lang strafrechtelijk onderzoek te hebben gedaan naar de burgemeester van Helmond, Fons Jacobs (CDA). Jacobs trad in november 2012 vervroegd terug als burgemeester, naar nu blijkt omdat hij werd verdacht van ambtelijke corruptie bij de vergunningverlening rond coffeeshop Carpe Diem. Dat schrijven Sargasso en Vrij Nederland. De achtergrond houdt het OM geheim, de burgemeester is 'onschuldig'.

Door @Wim van de Pol

Dit nieuws werpt een geheel nieuw licht op het zogenoemde onderduiken van Jacobs, van eind 2010 tot juni 2011. Er zouden doodsbedreigingen aan zijn adres zijn geuit die te maken hadden met de vestiging van een nieuwe coffeeshop in Helmond, Carpe Diem. Op deze coffeeshop werden in de zomer van 2010 twee aanslagen gepleegd.

Anonieme tip

De bedreiging tegen Jacobs bestond uit “tips”. 'De aanslagen en bedreigingen zijn nog steeds onopgelost', schrijven VN en Sargasso.

Maar er was mogelijk helemaal geen werkelijke dreiging. In het onderzoek naar de verdachte Sleman L. werd hoegenaamd, op een anonieme tip en één patroon na, niets gevonden. Dus de vraag waar nu precies de dreiging vandaan kwam en waar deze uit bestond wordt steeds relevanter.

Op het onderzoek naar L. hebben in korte tijd vier officieren van justitie gewerkt, aldus advocaat Bert de Rooij tegen Crimesite.

Onschuldig

Het onderzoek tegen Jacobs van 1 april 2011 tot en met 1 mei 2012 en liep onder leiding van het landelijk parket. Uiteindelijk leidde het onderzoek heeft niet tot vervolging.

Twaalf dagen na de vervroegde pensionering van de burgemeester en een half jaar na de afronding van het onderzoek, is de strafzaak tegen hem geseponeerd ‘op grond van het feit dat de resultaten van het opsporingsonderzoek tot de conclusie leiden dat voldoende aannemelijk is geworden dat de voormalig burgemeester onschuldig is aan het feit waarop de verdenking betrekking had,’ zo meldt het College van Procureurs Generaal in antwoord op vragen van Sargasso en Vrij Nederland.

Jacobs zelf zegt van niets te weten: ‘Ik heb nooit zo’n brief gehad en ik ben niet op de hoogte van het feit dat er een rijksrecherche-onderzoek naar mij is verricht.’

De politie heeft in het voorjaar van 2011 ook al onderzoek gedaan naar de zoon van Fons Jacobs. De jongen zou in de drugshandel zitten maar de politie vond daarvoor geen bewijs.

Geheim

Coffeeshop Carpe Diem sloot definitief de deuren in 2011. De eigenaar is vervolgd wegens witwassen, maar ook die zaak is geseponeerd.

De inhoud van het Rijksrecherche-onderzoek blijft geheim, ook na een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur. De reden is dat dit onderzoek informatie over toekomstige strafzaken zou bevatten.

De reden kan ook zijn dat het Openbaar Ministerie liever niet wil dat nadere informatie over de corruptieverdenking tegen Jacobs naar buiten komt.