C2000 is niet lek

Het communicatie-systeem C2000 waarmee politie en hulpdiensten werken is niet gehackt. Dat zeggen specialisten tegen Crimesite in reactie op berichtgeving van De Telegraaf vanochtend. De krant schreef dat criminelen het systeem zouden misbruiken om de locatie van agenten te achterhalen.

Aanleiding voor de commotie is een apparaatje ‘Target Blue Eye’, dat via internet te koop is en populair zou zijn bij inbrekers, overvallers en straatrovers. Het geeft een alarmsignaal af als er politie in de buurt is en vertelt grofweg op hoeveel afstand ze rijden. Het boevengilde zou het apparaat in toenemende mate gebruiken als uitkijkpost.

TETRA

Volgens de Telegraaf maakt het apparaat gebruik van een ‘lek’ in het communicatiesysteem C2000. Maar deskundigen betwijfelen dat. “Het apparaat laat de signaalsterkte zien van een zogenoemde TETRA-terminal. Dat kan een portofoon zijn of een C2000-set die in een auto is ingebouwd. Het apparaatje scant de C2000 frequenties, maar kan het signaal zelf niet ontcijferen, want dat is buitengewoon sterk versleuteld”, zegt een telecom-specialist.

Geen hack

Ook Justitie ontkent dat er sprake is van een hack. “Van elke radiozender is het mogelijk om een signaal te ontvangen en de sterkte vast te stellen. Dat is geen hacken, dat is gewoon reguliere radio-ontvangst”, aldus woordvoerder Renske Piet van het Ministerie van Veiligheid en Justitie tegen Crimesite. “We gaan bij de Nationale Politie navragen in hoeverre de opsporing van strafbare feiten wordt gehinderd door deze techniek en in hoeverre het gebruik ervan is toegenomen. Daarna zullen we kijken of er maatregelen nodig zijn. In 2013 was dit trouwens al bekend en zijn er kamervragen over gesteld.”

Hieronder een video van ‘Target Blue Eye’ in de praktijk. Zoals te zien is, waarschuwt het systeem pas op een laat moment, als de radiozender binnen een klein ontvangstbereik is.