Café dicht door banden met Soerel

‘Het befaamde, zeventig jaar oude jazzcafé The Cotton Club op de Nieuwmarkt in Amsterdam moet dicht vanwege banden met topcrimineel Dino Soerel. Stadsdeel Centrum heeft eigenaar en exploitant Marion Lewis per brief laten weten dat haar exploitatievergunning niet wordt verlengd. Soerel is haar halfbroer, die haar bij de overname van het café in 2002 een lening verschafte.’

Dat schrijft Het Parool.

‘Soerel werd in augustus in een woning op de Rozengracht aangehouden. Hij dook in 2006 onder, nadat de Holleederbende was opgepakt. Eind 2009 kreeg hij bij verstek acht jaar cel wegens drugshandel; hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij liquidaties.

Stadsdeel Centrum wilde eigenlijk dat het café al woensdag zou zijn gesloten. ”We hebben nog even uitstel weten te krijgen doordat we een kort geding hebben aangespannen,” zegt Henry Bernard, een neef en adviseur van eigenaar Marion Lewis.

Het kort geding, waarin wordt geëist dat de gemeentelijke beslissing tot sluiting ongedaan wordt gemaakt, dient op 18 februari. Een advocaat die in zulke procedures is gespecialiseerd, heeft The Cotton Club niet. ”Nee,” zegt Bernard. ”Voor een advocaat hebben we helaas geen geld.”

De Cotton Club werd in 1940 door Frits Smit geopend als café Smit. In 1974 nam zijn dochter Annie Smit (Henry Bernards moeder) het roer over. Sinds 2002 wordt het café geëxploiteerd door Marion Lewis, nicht van Annie Smit en Henry Bernard. Annie Smit overleed twee weken geleden op 79-jarige leeftijd; zij werd opgebaard in het café, zodat de buurt afscheid kon nemen.

”Toen Marion het café in 2002 overnam, had zij problemen met de financiering,” zegt Bernard. ”Haar halfbroer Dino Soerel heeft toen honderdduizend euro ingebracht, in ruil waarvoor hij van 2002 tot 2006 mede-eigenaar was. De dingen waarvan hij nu allemaal wordt beschuldigd speelden toen niet. Hij werd ook nog niet in de media genoemd. Soerel moest die honderdduizend euro ook weer lenen. Justitie kent die leenovereenkomst.”

In de loop der jaren is het aandeel van Dino Soerel in The Cotton Club door verrekening (niet door afbetaling) gedaald van honderdduizend naar 42.000 euro. Bernard: ”Zij is Soerel dus nog 42.000 schuldig.”

Beslag

Na de arrestaties in de Holleederzaak begin 2006 legde het landelijk parket beslag op het café vanwege het aandeel van Soerel in de zaak. Dat beslag zit er nog steeds op. ”Als ik ooit iets wil gaan afbetalen, kreeg ik te horen, dan moet dat naar het landelijk parket,” zegt Lewis.

In 2008 volgde stadsdeel Centrum, dat Lewis toen al liet weten van plan te zijn haar vergunning in te trekken op grond van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (bibob). Lewis diende een verweerschrift in, maar tevergeefs: het stadsdeel houdt voet bij stuk.

Bernard: ”De gemeente had twee bezwaren: die financiering door Soerel en ons contract met een bepaalde speelautomatenexploitant. We hebben het stadsdeel echt alle mogelijke oplossingen aan de hand gedaan. Om te beginnen hebben we het contract met die automatenexploitant verbroken. En we zijn op zoek gegaan naar een externe investeerder. Uiteindelijk heeft een vaste klant van ons – een jurist en beurshandelaar – aangeboden die restschuld van 42.000 aan justitie af te betalen, uiteraard onder de voorwaarde dat dan wel de vergunning wordt verleend, zodat die lening kan worden terugverdiend.”’

Lees verder Het Parool.