Camorra dumpte chemisch afval

In Italië is opschudding ontstaan over het geheim houden van verklaringen van een voormalig lid van de Napolitaanse Camorra. Deze Carmine Schiavone blijkt in 1997 te hebben verklaard dat in het zuiden van het land veel kankerverwekkend giftig chemisch afval is gestort. De parlementaire commissie die de verklaring opnam hield deze geheim en pas afgelopen donderdag werd hij openbaar gemaakt. 

De man was een kroongetuige in een groot proces tegen 16 Camorra-bazen dat drie geleden eindigde.Schiavone zegt dat vanaf het einde van de jaren tachtig op vele plaatsen in zuidelijk Italië chemisch afval is gedumpt, niet alleen afkomstig uit Italië maar uit geheel Europa.

Miljoenen

Carmine Schiavone werd gearresteerd in 1992. Hij zei: 'We spreken hier over miljoenen, niet duizenden, tonnen giftige stoffen.' Er was zelfs sprake van radioactief materiaal afkomstig uit Duitsland, dat werd opgeslagen in grotten op 50 meter diepte niet ver van het grondwater maar er is ook gestort in meren en visvijvers.

Schiavone zei vrijdag dat de Camorra nog steeds doorgaat met afval storten. Hij zei dat zijn Casalesi-clan in een groot gebied tussen Napels en Rome afvalverwerking controleert.

Kanker

Hij zei dat burgers van Casal di Principe, thuishaven van de Casalesi's een groot risico op kanker lopen en dat er de komende twintig jaar veel mensen zullen sterven. Er zijn geen statistieken bekend van sterftecijfers door kanker rond Napels maar in mei werd bekend dat in één ziekenhuis het aantal kankergevallen in een paar jaar was verdrievoudigd.

Geruchten over storten van kankerverwekkend chemisch afval doen al jaren de ronde. Daarom is de woede ook groot dat de overheid 17 jaar lang deze verklaring geheim heeft gehouden.

Tegen de parlementaire commissie Ei Schiavone ook dat tot in de jaren negentig de Camorra in alle 106 gemeenten van de provincie Caserta rechtstreeks bepaalde wie er burgemeester werden. Hij noemde ook namen van corrupte oud-ministers.

Schiavone zegt in een interview met de BBC dat hij nu naar voren treedt uit schuldgevoel.