Cees H. kreeg véél meer geld van Teeven

Met de deal die de toenmalige officier van justitie Fred Teeven sloot met crimineel Cees H. is veel meer geld gemoeid dan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer heeft gezegd. Opstelten heeft altijd gezegd dat er rond de 1,25 miljoen gulden aan H. is overgemaakt, maar volgens Nieuwsuur gaat het om 4,7 miljoen.

Het programma zegt documenten te hebben gezien dat met de deal gemoeid is. Opstelten heeft altijd tegen de Kamer gezegd dat hij de exacte bedragen niet wist omdat het bonnetje zoek was.

De schikking

Vorig jaar bleek dat Fred Teeven in september 2001 als officier van justitie een geldbedrag naar Cees H. overmaakte, zoals in een schikking overeen was gekomen. Teven had met de crimineel afgesproken dat H. 750.000 euro zou betalen. Justitie zou dan stoppen met de jacht op het criminele geld van H. Op die manier haalde de staat 750.000 euro binnen en hoefde het geen lange procedures te volgen.

Maar Teeven beloofde ook dat hij het geld van H. op twee Luxemburgse bankrekeningen die door justitie zijn bevroren, over te maken. Hij heeft beloofd dat geheim te houden. De advocaat van H. zei eerder al dat het om vijf à zes miljoen gulden ging, maar minister Opstelten zegt dat er twee miljoen op de bankrekening stond. Omdat H. voor 750.000 had geschikt, werd er volgens Opstelten 1,25 miljoen euro naar hem overgemaakt.

Teeven kreeg toestemming voor 2 miljoen

Niewsuur zegt nu meerdere documenten in handen te hebben met details over het bedrag dat is overgemaakt. Het gaat om
4.710.627 gulden en 18 cent, blijkt uit de documenten. Diverse functionarissen binnen het OM en op het departement van Veiligheid en Justitie zouden weet hebben van de deal, zeggen ze tegen Nieuwsuur.

Dat kan grote gevolgen hebben. Niet alleen heeft Opstelten de Kamer verkeerd geïnformeerd, maar het is ook de vraag of de overeenkomst nog rechtmatig is. Teeven kreeg namelijk goedkeuring voor de overeenkomst nadat hij het College van procureurs-generaal had gemeld dat het om 2 miljoen gulden ging. Hij had dan ook geen toestemming om 4,7 miljoen gulden aan Cees H. over te maken. Dat ging bovendien buiten de Belastingdienst om.

Verboden

In het boek Fred en de Wet, dat vorig jaar uit kwam, staat dat Teeven en de advocaat van Cees H. bij het sluiten van hun deal over een ontnemingsschikking in 2000 een side letter opstelden waarin Teeven onder meer beloofde een positief gratieadvies te verlenen en twee strafrestanten kwijt te schelden.

De toenmalige minister van Justitie Benk Korthals had dit in 1999 expliciet verboden. Korthals wilde niet dat in een financiële deal over een ontneming zou worden gemarchandeerd over strafkorting of gratie. Teeven ging in 2000 echter tóch door met de deal, buiten medeweten, en tegen het verbod van de minister van Justitie.

Parlementair onderzoek

Oppositiepartijen CDA, D66, SP en de ChristenUnie willen een debat over de kwestie. GroenLinks wil zelfs een parlementair onderzoek, omdat er ’telkens een nieuw lijk uit de kast valt’.

Opstelten houdt vol dat het om 1,25 miljoen gulden gaat, en dat er geen documenten zijn over de deal. ‘Er zijn geen bankafschriften meer als gevolg van verlopen bewaartermijnen en veranderingen van ICT-systemen’, zegt hij in een reactie.

‘Ook de betrokkenen, onder wie de staatssecretaris [Teeven, CS], hebben onvoldoende herinneringen om onderbouwde uitspraken te kunnen doen over de financiële afwikkeling van deze schikking. De advocaten van Cees H. beroepen zich op hun beroepsgeheim. De Kamer moet accepteren dat de minister geen ultieme duidelijkheid kan verschaffen over de afwikkeling van de schikking.’

Gisteren schreef Crimesite over een deal tussen Teeven en John Engelsma, Charles Geerts en Gerard Cok. Zwitserland wilde de details over die deal maar Nederland weigerde die te geven.

Meer over Teeven-deals in het boek Fred en Wet.