Celstraf voor lekkende marechaussee

De Militaire Kamer van de rechtbank in Arnhem heeft een 53-jarige ex-militair uit Haarlem veroordeeld tot 6 maanden cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De man lekte geheime informatie naar een crimineel.

De man had door zijn functie bij de Koninklijke Marechaussee toegang tot vertrouwelijke informatie. Hij heeft die informatie tegen betaling aan een crimineel ter beschikking gesteld. Na zijn arrestatie werd hij op staande voet ontslagen.

Peter de V.

Hij is niet de eerste KMAR-medewerker die de laatste tijd in opspraak raakte. Peter de V., een 51-jarige medewerker van de Koninklijke Marechaussee werd eind 2015 aangehouden omdat hij gevoelige informatie zou hebben gelekt naar de groep rond de geliquideerde Gwenette Martha.

Auto

In de auto van Martha’s vertrouweling Chahid Yakhlaf (27, foto rechts) die op Oudejaarsavond werd doodgeschoten zijn prints ontdekt uit een systeem van de Kmar. De uitgeprinte informatie is gevonden in de auto van Yakhlaf die aanwezig was tijdens de liquidatie van Martha in Amstelveen, in mei 2014.

Bedreigingen

Die vondst vormde de start voor een onderzoek naar een medewerker van de marechaussee, Peter de V., die werkte als ict-contactpersoon voor de Brigade Grensbewaking. De man is zestien maanden lang getapt en geobserveerd door de recherche. Hij is in oktober opgepakt. Tijdens verhoor zou De V. hebben verklaard informatie aan criminelen te hebben verstrekt na zeer ernstige bedreigingen.

Liquidaties

Hij weigerde te vertellen aan wie hij informatie had doorgespeeld. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de man geld aanpakte in ruil voor de informatie. Volgens zijn advocaat bezochten na de arrestatie ’Noord-Afrikaanse’ mannen de woning van De V. Er is toen politiebewaking ingesteld. De politie hield in de gaten welke namen De V. natrok in de systemen, waarschijnlijk in de hoop meer te weten te komen over de achtergrond van onderwereldliquidaties.

Hechtenis

Peter de V.’s advocaat, Heleen Helleman, laat aan Crimesite weten dat het voorarrest van Peter de V. inmiddels is opgeheven. Dat gebeurde na een zitting van de Militaire Rechtbank in Arnhem, begin februari. Hij zit nu thuis in afwachting van zijn proces, dat pas na de zomer inhoudelijk zal worden behandeld.