Celstraffen tot 14 jaar voor dodelijke ripdeal

De rechtbank in Den Bosch heeft drie Belgen veroordeeld tot celstraffen tot 14 jaar voor een uit de hand gelopen ripdeal waarbij de 41-jarige drugsdealer Jan van Mosselveld in zijn woning in Bladel werd doodgeschoten. Serkan K. en Avni K. kregen beiden 14 jaar cel. Kemal K. kreeg 13 jaar. 

De rechtbank rekent het Serkan K. en Avni K. aan dat ze geen spijt hebben betuigd en hun aandeel in de dodelijke schietpartij hebben trachten af te zwakken. De derde verdachte, Kemal K., kreeg een jaar minder cel, omdat hij nog geen strafblad had. Het Openbaar Ministerie had in augustus tegen alledrie de verdachten 16 jaar geëist. 

Schadevergoeding

Naast de lange celstraffen zijn de verdachten veroordeeld tot het betalen van de gevraagde schadevergoeding van 5.709 euro aan de nabestaanden van Van Mosselveld voor uitvaart- en notariskosten.

Tijdens de ripdeal, die plaatsvond in augustus 2001, werd een kennis van Van Mosselveld ernstig bedreigd. Hij moest naast de drugsdealer knielen die zwaargewond op de vloer van de woning lag. Vervolgens kreeg hij een pistool tegen zijn hoofd. De man heeft daardoor ernstige psychische klachten opgelopen. De verdachten moeten de bedreigde man smartengeld van 12.500 euro betalen.

Onduidelijk gebleven

Het is onduidelijk gebleven wie de fatale schoten heeft gelost. De drie verdachten hebben elkaar aangewezen als de schutter.

Na de moord op Van Mosselveld werd er bloed gevonden van Avni K.Eind 2015 ontving het Openbaar Ministerie een match van het bloedspoor uit de woning van Van Mosselveld met een persoon in de Belgische dna-databank: de inmiddels 35-jarige Avni K. Hij zat vast voor een ander misdrijf. Op basis van die match werd het onderzoek naar de moord op Van Mosselveld heropend, wat weer leidde tot de aanhouding van de Belg. Kort na de arrestatie van Avni K. meldden twee 35-jarige mannen uit het Belgische Beringen zich met hun advocaten bij de politie in Breda. Serkan K. en Kemal K. verklaarden ook bij de dood van Van Mosselveld betrokken te zijn.