Gijzeling Ede voorbij: politie arresteert verdachte (UPDATE6)

Gijzeling Ede voorbij: politie arresteert verdachte (UPDATE6)

De gijzeling in Ede is voorbij. De politie heeft een persoon die een bivakmuts droeg buiten het feestcafé Petticoat gearresteerd. Dat gebeurde rond 12.30.

(Beelden persbureau Heitink)

De laatste van vier gijzelaars kwam ongedeerd naar buiten. Daarna kwam de verdachte met zijn handen omhoog naar buiten. Het is een 28-jarige man uit Ede, hij is een bekende van de politie, wegens een bedreigingszaak. Rond 11.30 werden al drie jongeren vrijgelaten door de gijzelnemer. De politie zegt dat de gijzeling zonder geweld of letsel is beëindigd.

De politie zette in Ede vanaf 06.00 een deel van het centrum af en ontruimde zeker 150 woningen. Dat gebeurde nadat bekend werd dat er een gijzeling gaande was. De telefonische melding over de gijzeling kwam volgens de politie rond 05.30 binnen op het adres van de bar Petticoat aan de Nieuwe Stationsstraat/Museumplein. Er werd gesproken over wapens en een tas met explosieven. De man had wel messen, maar geen explosieven bij zich.

De politie heeft al in de loop van de ochtend gezegd dat er geen aanleiding is om te denken aan een terroristisch motief.

Voor bewoners van de ontruimde woningen werd een opvanglocatie geregeld. De politie had op X gevraagd aan mensen om afstand te houden: ‘Blijf binnen en kom niet kijken’.

Er waren arrestatieteams en een peloton van de Mobiele Eenheid ter plaatse gekomen.