El Chapo heeft problemen met zijn verdediging (UPDATE)

Als april 2018 zijn rechtszaak gaat lopen hoopt Joaquín “El Chapo” Guzman een sterrenteam van advocaten te hebben die hem kunnen bijstaan in de rechtbank van Brooklyn, New York. Maar door tegenwerking van het Amerikaanse Openbaar Ministerie loopt het niet zo lekker met zijn verdediging.

The New York Times zette Guzman’s advocatenproblemen op een rijtje. Begin dit jaar werd hij uitgeleverd door Mexico aan de Verenigde Staten. In de voorfase stonden advocaten die door de overheid ter beschikking worden gesteld hem bij. In augustus werd bekend dat El Chapo een sterrenteam van topadvocaten wilde samenstellen.

  1. Maar hij heeft nu nog maar één advocaat, en pas sinds september. Het is wel een topper (bekend als maffia-advocaat) met een groot kantoor, maar het werk is extreem: 90.000 documenten, miljoenen pagina’s, duizenden opgenomen gesprekken, en een legertje kroongetuigen. A. Eduardo Balarezo heeft bovendien maar weinig logistieke mogelijkheden om met zijn klant te overleggen, die in extreme isolatie zit, te vergelijken met het strengste regime in de Nederlandse Extra Beveiligde Inrichting. Fysiek contact is onmogelijk, de advocaat zit achter plexiglas. Guzman mag ook niet volledig communiceren met de buitenwereld.
  2. Guzman is niet bepaald digitaal aangelegd. Hij schijnt problemen te hebben met de bediening van de laptop met dossierstukken die hem ter beschikking is gesteld.
  3. Balarezo

    Hoewel Guzman ooit één van de rijkste mannen ter wereld was moet hij nu centen omdraaien. De openbaar aanklager heeft zoveel mogelijk tegoeden laten bevriezen. En zijn tientallen medewerkers zijn volcontinu bezig meer tegoeden van Chapo en zijn familie op te sporen om ze te laten beslaan. De Staat heeft al aangekondigd 14 miljard dollar met Guzman te willen afrekenen. Topadvocaten in de Verenigde Staten zijn nu eenmaal extreem duur en ze eisen doorgaans boter bij de vis. Balarezo zegt nu te werken voor een fractie van zijn normale tarief. Andere advocaten heeft El Chapo nog niet kunnen verleiden.

  4. Gebrek aan geld zou wel eens blijvend een storende factor kunnen zijn. Jurisprudentie van het Hooggerechtshof bepaalde dat een verdachte geen recht erop heeft uit beslagen tegoeden zijn juridische bijstand te kunnen voldoen. De beschuldigingen tillen hier zwaar in procedures hiertegen: El Chapo zou de grootste coke-dealer ter wereld zijn geweest die gedurende decennia direct of indirect de dood van duizenden mensen zou hebben verordonneerd.
  5. Advocaten William Purpura en Jeffrey Lichtman weigerden tot nu toe, ondanks toezeggingen, een poot uit te steken. Lichtman is ook goed bekend in het allerzwaarste milieu (onder meer van John Gotti). Hij sprak in augustus nog over El Chapo als een ‘fijne en grappige vent‘, maar heeft recent ronduit gezegd dat het geld (en vooral de beslagen erop) een hinderpaal zijn. Purpura heeft zich woensdag bij Balarezo aangesloten.
  6. Tijd begint te dringen. Lichtman heeft ook al gezegd dat als hij er nu niet snel bijkomt hij niet zeker is of hij nog ‘effectief’ kan zijn.

Sinds deze week krijgt Guzman bezoek van een psychiater. Het verblijf in zijn cel zonder ramen, dagelijks een uur luchten op een klein binnenplaatsje en absentie van menselijk contact, zouden bij hem slapeloosheid, angsten, depressies en geheugenverlies veroorzaken.

Ook de psychiater kan zijn patiënt alleen zien achter plexiglas met gaatjes.

Zie ook:

Dit klopt niet in Netflix’ Chapo (UPDATE)

Zo liep het koningsdrama rond El Chapo