El Chapo huurt vier advocaten in

Het advocatenteam dat Joaquin “El Chapo” Guzman gaat verdedigen in zijn strafproces in New York is bekend. Het gaat om vier mannen die gepokt en gemazeld zijn in met name drugs- en maffiazaken. Onder hen Jeffrey Lichtman en Marc Fernich, die eerder met succes de zoon van New Yorks grootste maffiabaas, John Gotti, verdedigden. 

Ook de andere twee advocaten zijn bekende strafpleiters. William Purpura verdedigde eerder een zware crimineel uit Baltimore: Richard Wilford. De vierde advocaat is Eduardo Balarezo, die Alfredo Beltrán Leyva als cliënt had. Dat laatste is saillant omdat Beltrán Leyva, alias Mochomo, voor zijn arrestatie in 2007 gebrouilleerd was geraakt met El Chapo, die toen nog de leider van het Sinaloa-drugskartel was. Guzman zou Beltrán Leyva ook hebben weg getipt aan de Drug Enforcement Administration, de DEA.

Bare-plea

Bovendien gaan er al een tijd geruchten dat El Mochomo, die een zogenaamde ‘bare-plea’ zonder tegenprestatie heeft gesloten met de Amerikanen, zou willen getuigen tegen El Chapo. Een deskundige van de DEA zei eerder in de Washington Post het mogelijk te achten dat Alfredo ondanks alle vergoten bloed El Chapo niet zal verraden. De keuze van Guzman voor advocaat Eduardo Balarezo lijkt er op te duiden dat de expert van de DEA gelijk heeft.

Levenslang

El Mochomo (foto rechts) werd overigens veroordeeld tot levenslang. Ook kreeg hij een ontnemingsvordering van 529 miljoen dollar op zijn bord. Richard Wilford, de drugshandelaar uit Baltimore, draaide onder de hoede van advocaat William Purpura ook de gevangenis in. Hij kreeg 28 jaar.

Strategie

Jeffrey Lichtman, die dus met succes John Gotti jr verdedigde, verklaarde dat het nog te vroeg was om iets over de strategie van de verdediging van El Chapo te zeggen. Wel stelde hij er alles aan te willen doen om de getuigenissen van andere criminelen in twijfel te trekken. Volgens de openbare aanklager zouden er meer dan 40 getuigen tegen El Chapo zijn. Guzman wordt verdacht van onder andere moorden, het leiden van een criminele organisatie en vele drugstransporten (met vliegtuigen, in tunnels, in containers, jachten, vissersboten en vrachtwagens).

El Chapo is gedetineerd in een high-security gevangenis op Manhattan. Hij werd in januari 2016 opgepakt in Mexico, nadat hij zes maanden eerder op spectaculaire wijze was ontsnapt uit de gevangenis. In januari van dit jaar werd hij uitgewezen naar de VS.

Lees hier meer over het proces van El Chapo: Over een jaar begint het proces tegen El Chapo.