Duisburg onder toezicht Nederlandse Satudarah

Het chapter uit Duisburg is onder toezicht gesteld van de Nederlandse moederorganisatie. Dat melden lokale media op basis van politie-informatie. Volgens de Duitse autoriteiten willen de Hells Angels gebied van Satudarah en bondgenoot de Bandidos overnemen. De van oorsprong Nederlandse motorclub wil het Duisburgse chapter niet opgeven en zou de verzwakte motorclub daarom onder 'toezicht' hebben geplaatst.

De komst van Satudarah in Duisburg zorgde het afgelopen jaar voor heel wat opschudding. Er vonden onder meer twee schietpartijen plaats en leden van Satudarah worden ervan verdacht aanslagen te hebben gepleegd op Hells Angels. Sinds begin dit jaar is de motorclub ernstig verzwakt omdat onder meer president Ali Osman werd opgepakt.

Hells Angels ruikt kans

De politie vreest dat de Hells Angels hun kans ruiken en delen van Ruhrgebied over willen nemen. Over dit gebied zijn flinke spanningen tussen de Hells Angels enerzijds en de Bandidos en enkele andere motorclubs, waaronder Satudarah, anderzijds.

Volgens de politie zijn er in de deelstaat Noordrijn Westfalen, die direct aan Nederland grenst, minimaal 1800 leden van motorclubs en twee keer zoveel supporters aanwezig. De motorclubs hopen in het gebied de rosse buurten en de handel in drugs en wapens onder controle te krijgen. Sinds 2005 is het aantal chapters verdubbeld naar 56.

Rosse buurt

De strijd richt zich voornamelijk op Duisburg, wat op de grens van het Ruhrgebied en het Rheinland ligt. Wie de stad controleert, heeft een grotere controle over beide gebieden. Daarnaast heeft de stad een aardige rosse buurt: er zijn nu 432 kamers en er moeten nog honderd kamers bijkomen. De motorclubs zijn er actief als portier of hebben zelf bordelen in handen. De totale inkomsten van de rosse buurt worden ingeschat op een miljoen euro per maand.

In Duisburg zijn zo'n vijftig leden van Satudarah actief, maar de club is verzwakt door arrestaties. De Nederlandse moederorganisatie zou de chapter daarom onder toezicht hebben gesteld.