Big Brother kijkt (nog) niet overal mee

Nu alle grote communicatiebedrijven op internet (Van Google to Blackberry en van Apple tot Microsoft) een achterdeur blijken te bieden aan de National Security Agency (NSA) is de vraag of er nog bedrijven zijn die veilige communicatie bieden voor mensen die geen tonnen willen spenderen. 

Het is verboden voor communicatiebedrijven in de Verenigde Staten – en ook in Nederland – om informatie te geven over hoe en wat de staat afluistert. Een journalist van The Guardian stelt een oplossing voor. 

Een bordje

In 2004 protesteerden Amerikaanse openbare bibliotheken tegen de wens van de FBI om te kunnen dataminen in het lees- en leengedrag van klanten om terrorisme te bestrijden. De bibliotheken mochten geen informatie geven over wat de FBI allemaal deed om de klanteninformatie te verkrijgen. Een bibliothecaris kwam toen met een idee. In afwachting van initiatieven van de FBI hing ze een bordje op met de tekst: de FBI is hier nog niet geweest (hou in de gaten of dit bordje wordt weggehaald). 

Nieuwsbericht

Guardian-journalist Cory Doctorow stelt voor dat alle communicatiebedrijven die nog geen bezoek van FBI, NSA of bijvoorbeeld AIVD hebben gehad periodiek een dergelijke tekst bekendmaken. Als die periodieke nieuwsberichten stoppen, dan weet de klant dat het mis is. 

Encryptie

Of dit commercieel een goed idee is moet nog blijken maar chat- en berichtendienst Wickr voor smartphones, dat berichten na lezing direct vernietigd en als bedrijf geen toegang kan krijgen tot de communicatie klanten omdat de communicatie met zeer sterke encryptie versleuteld is, doet het al langer. 'Leave no trace', is hun motto.