Cipiers bedreigen verdachte

Een verdachte is door een groep personeelsleden van de penitentiaire inrichting De Schie in Rotterdam bedreigd middels berichten op Facebook. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Ze plaatsten berichten op een Facebookpagina waarin ze bespraken hoe ze voor verdachte S. (21) en zijn vriend uit Ridderkerk een verblijf in hun gevangenis onprettig zouden maken.

'Als ze bij mij komen, zal ik ze een 'prettig' verblijf bezorgen,' schreef een bewaarder. Een collega over de gewenste straf voor de jongen: 'Er is maar één antwoord: Muur!'

'Zeg dat je in De Schie werkt, dan komen ze naar ons toe…,' opperde een ander. Tegen het Algemeen Dagblad zei de gevangenisdirecteur T. Tromp de medewerkers te hebben aangesproken. Het gaat volgens hem om uitspraken gedaan 'die niet kunnen'.

De bewuste Facebookpagina is van een bewaarder die met verdachte S. op de vuist is gegaan na een voortslepende burenruzie. S. is verdachte van mishandeling, de cipier mogelijk ook, tegen hem ligt een aangifte omdat hij S. een kopstoot zou hebben verkocht.

Volgens advocaat R. Haze staat de zaak niet op zichzelf. 'Ambtenaren die nota bene een eed hebben afgelegd, mogen niet voor eigen rechter spelen of opruien op Facebook.' 

Het ministerie van Justitie vindt dat er sprake is van een incident.