Anti-coke-operatie voortgezet

De militaire Operation Hammer (of Operación Martillo) op zee rond Midden-Amerika, waar ook de Nederlandse Koninklijke Marine aan meedoet, wordt voor 'onbepaalde tijd' voortgezet. Dat hebben plaatselijke media gemeld op basis van een woordvoerder van het Amerikaanse Southern Command. Dertien landen proberen in deze operatie cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika over zee tegen te gaan. 

Deelnemers zijn militairen en opsporingsdiensten uit Honduras, Belize, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Nicaragua, Panama, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. De samenwerking is van start gegaan in januari 2012. Er zijn inmiddels 222 ton cocaïne en 10,7 miljoen dollar in beslag genomen. Het gaat vooral om cocaïne die wordt onderschept op weg naar Noord-Amerika.

De cocaïne wordt met onderzeeboten, snelle kleine vaartuigen en vliegtuigen verscheept. Honduras en Panama zijn de belangrijkste overslagplaatsen, in mindere mate eilanden als Haïti, Jamaica en de Dominicaanse Republiek.

De Koninklijke Marine patrouilleert met onder meer Zr. Ms. Amsterdam in de Caraïbische Zee ten noorden van Colombia en Venezuela.