Cocaïnelab boven kinderdagverblijf in Amsterdam-IJburg

In een appartementencomplex boven een kinderdagverblijf in Amsterdam-IJburg heeft de politie een cocaïnewasserij aangetroffen. Vier verdachten die via een balkon en het dak probeerden te vluchten zijn daarbij op 25 mei aangehouden. Een vijfde man (27) wordt ervan verdacht chemicaliën te hebben aangeleverd.

Stilgehouden

De ontdekking van het drugslab en de aanhoudingen waren stilgehouden vanwege het nog lopende onderzoek. Dat leidde maandag tot de aanhouding van een vijfde verdachte, een 27-jarige man uit Rijswijk. De politie kon het onderzoek beginnen naar aanleiding van berichten die via het cryptoplatform Anom waren verstuurd. De rechter-commissaris verlengde donderdag de voorlopige hechtenis van de vijfde verdachte met twee weken.

De andere verdachten zijn vier mannen van 24 tot 53 jaar uit Amsterdam, Ecuador, Albanië en Colombia. Zij zitten sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis. Deze week heeft de rechtbank Rotterdam de voorlopige hechtenis met 90 dagen verlengd.

Wasserij

In het appartement op de vierde etage werd cocaïne bewerkt in een zogenoemde wasserij. De aanwezige apparatuur, gereedschappen, 360 liter aan chemicaliën en verpakkingsmateriaal versterkten de indruk dat in de woning een drugslab was ingericht. In de woonkamer stond een pers om de cocaïne tot blokken te vormen.

In de keukenkastjes ontdekten de forensische rechercheurs ongeveer 6 kilo cocaïnebase. In verschillende mengemmers zat nog eens ongeveer 13 kilo cocaïne hydrochloride, ook wel snuifcocaïne genoemd.

Bij de doorzoeking van de woning en twee loodsen in Den Haag en Honselersdijk van de Rijswijkse verdachte is beslag gelegd op meer dan 2.000 liter chemicalien, ruim 16,5 kilo cocaïnebase, een motorscooter, mobiele telefoons en digitale gegevensdragers.