Cocaïneschip was op weg naar Rotterdam

Het containerschip MSC Gayane, waarop maandag in de haven van Philadelphia 16,5 ton cocaïne werd onderschept, was onderweg naar Rotterdam, zo meldde de Amerikaanse justitie aan media. Of ook de cocaïne voor Nederland bestemd was is onduidelijk.

Zeven containers

Er zijn nu in totaal zes bemanningsleden van de MSC Gayane vastgezet door de autoriteiten in Philadelphia. De 16,5 ton cocaïne zat verstopt in zeven containers. Wat de aanleiding was voor de federale autoriteiten om maandag een inval te doen op het schip is niet bekend. Mogelijk was er een tip binnengekomen.

Televisiezender ABC meldt dat federale agenten monsters namenvan de armen en handen van twee bemanningsleden om die te onderzoeken op de aanwezigheid van cocaïne. Toen de monsters positief bleken bleken de twee bereid te gaan praten.

Gemaskerde mannen

Bootsman Ivan Durasevic legde uit hoe de cocaïne aan boord was gebracht. Nadat het schip op 24 mei Peru had aangedaan moest hij van de kapitein naar het dek komen. Hij zei dat hij met vier gemaskerde mannen had geholpen om balen met cocaïne aan boord van het schip te hijsen. Er waren voor én na het vertrek uit Peru schepen langszij gekomen die de drugs hadden aangevoerd. Zijn beloning was 50.000 dollar.

Matroos Fonofaavae Tiasaga vertelde dat Durasevic hem 50.000 dollar had betaald. Tiasaga zei ook dat het niet de eerste keer was dat hij had meegedaan aan het aan boord brengen van cocaïne. Ook op een reis tussen Chili en Panama waren er schepen langszij gekomen met cocaïne. De hijskraan werd toen bediend door Durasevic. De bedoeling was steeds dat de coke in bepaalde containers werd verborgen. De schepen met de cocaïne brachten ook nieuwe zegels mee om de container weer te verzegelen.