Meer cocaïne via Caraïbisch gebied

De autoriteiten in de Dominicaanse Republiek hebben bekend gemaakt dat 2013 wat betreft inbeslagnames van cocaïne het recordjaar 2012 zal overstijgen, zo schrijven plaatselijke media. Er is dit jaar al bijna negen ton onderschept, net zoveel als in heel 2012. Dominicaanse media schrijven dat de autoriteiten zeggen dat het record wijst op effectiviteit van de drugsbestrijding. Maar dat is de vraag. Waarschijnlijker is dat de smokkelroute voor cocaïne zich de laatste jaren wat heeft verlegd. Het belang van het Caraïbisch gebied als overslagpunt voor cocaïne is gegroeid, zo waarschuwde vorig jaar het Amerikaanse State Department.

Eilandje

In de jaren tachtig, het hoogtij van het Colombiaanse Medellin-kartel, ging ook een belangrijke stroom cocaïne naar Bovenwindse eilanden in de Caraïben, zoals Jamaica, de Bahama's en Haïti. Het Medellin-kartel ging zelfs over tot de aankoop van een heel eilandje bij de Bahama's, dat relatief dichtbij de kust van Florida lag. Cocaïne landde daar in vliegtuigjes en ging vervolgens met go-fast-vaartuigjes, aangedreven door een batterij buitenboordmotoren met groot vermogen, naar de stranden van de VS.

Barcelona

Nadat het Medellin-kartel verdween kwam het Cali-kartel die de grote stroom vooral per container naar Noord-Amerika dirigeerde. Nadat de Drug Enforcement Administration (DEA) het Cali-kartel op de knieën had verlegde de stroom zich richting Midden-Amerika en vooral Mexico en dat is nog steeds zo. Nieuw is dat Venezolaanse en Colombiaanse criminele organisaties zich lijken te hebben gevestigd in landen als de Dominicaanse Republiek. Bij een recente zending uit dat land die in Barcelona werd onderschept waren Colombianen en Venezolanen betrokken.

Europa 

Een deel van de cocaïne die naar Europa wordt vervoerd komt aan via een tussenstop in de Dominicaanse Republiek. Er gaan de laatste jaren ook veel meer bolletjesslikkers vanuit de Dominicaanse Republiek naar Madrid, Brussel en Amsterdam.