Coffeeshops Amsterdam blijven toch open

De gemeente Amsterdam heeft besloten vijftien coffeeshops die te dicht in de buurt van scholen staan, voorlopig toch niet te sluiten. Sinds 2014 werden meerdere coffeeshops gesloten, maar sindsdien krijgen andere coffeeshops het zo druk dat ze de klandizie niet meer aankunnen. Gevreesd wordt voor een toename in straathandel.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft vrijdag in een brief aan de gemeenteraad laten weten dat de coffeeshops open mogen blijven tot de Hoge Raad een uitspraak heeft gedaan over de wietpas. Die komt vermoedelijk komend voorjaar.

In plaats van wietpas

Eigenlijk was het de bedoeling dat alleen inwoners van de gemeente konden een pas konden krijgen waarmee wiet kan worden gekocht in de coffeeshop. Amsterdam zag dat niet zitten, gezien de vele toeristen die naar de coffeeshop gaan.

Daarom werd met het ministerie van Veiligheid en Justitie een afstandsscriterium afgesproken. In eerste instantie mochten coffeeshops binnen 250 meter van een school pas om zes uur ’s avonds open. Later wilde de gemeente de in totaal 27 coffeeshops sluiten: eerst die ‘in het zicht’ van een school lagen, later ook coffeeshops op minder dan 150 meter loopafstand van een school.

Half jaar

Nu zijn er nog vijftien coffeeshops binnen 250 meter van een school, die per 1 januari dicht zouden gaan. Dat wordt nu met een half jaar uitgesteld. Als de Hoge Raad oordeelt dat de wietpas terecht is ingevoerd, zullen de coffeeshops waarschijnlijk alsnog worden gesloten. Het gaat onder meer om The Bulldog op het Leidseplein.

Onder meer de Amsterdamse D66 vreest dat als de coffeeshops worden gesloten, er meer handel op straat zal plaatsvinden. Burgemeester Van der Laan denkt dat dat meevalt. ‘Amsterdam [telt] na alle reeds getroffen maatregelen op dit moment nog 174 coffeeshops. In vergelijking met Den Haag, Rotterdam en Utrecht die samen totaal nog 85 coffeeshops huisvesten, behoudt Amsterdam een royaal en fijnmazig coffeeshopstelsel’, zo schrijft hij.