Coke-smokkel: Stewardessen bedreigd

Vliegend personeel van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zou op de Nederlandse Antillen onder druk worden gezet om cocaïne naar Nederland te smokkelen. De Telegraaf schrijft dat stewardessen van ArkeFly ‘doodsbang’ zijn na ernstige bedreigingen in hun hotel op Curaçao. ArkeFly-topman Steven van der Heijden heeft bevestigd tegenover de krant dat vliegende en lokale medewerkers op Curaçao onder zware druk gezet door criminelen.

Volgens Van der Heijden worden zij en hun families met de dood bedreigd als ze medewerking weigeren. Hij zei ook dat onlangs een personeelslid van zijnbedrijf is aangehouden. Op de luchthaven van Curaçao is een ArkeFly-steward vlak voor zijn Amsterdam-vlucht door een snuffelhond betrapt. Er zat acht kilo coke in zijn koffertje. De man is vastgezet, er loopt een onderzoek door de politie van het eiland

 

ArkeFly vliegt dagelijks naar Curaçao. De Telegraaf zegt dat bronnen hebben verzekerd dat Nederlandse stewardessen liever geen ‘stopje’ van een paar dagen meer in Willemstad willen maken. 

KLM heeft laten weten aan de krant zich niet te herkennen in de situatie. Mogelijk is ArkeFly nu doelwit omdat het een kleiner bedrijf is.

Van der Heijden: ‘De veiligheid van onze vliegers en cabinemensen is in gevaar. We willen snel maatregelen om smokkeldwang te voorkomen.’

Een oplossing zou kunnen om alle personeel te controleren. Passagiers op de vluchten worden allen gecontroleerd. Eerder werd op Schiphol cocaïne in de vleugel van een KLM-toestel ontdekt die er op Curaçao door grondpersoneel in zou zijn gestopt. Dat onderzoek loopt nog.